Ghid HIT.ro: cum sa iti alegi videoproiectorul ideal

de Redactia Hit | 28 decembrie 2012

Videoproiectoarele nu mai sunt de mult un moft pentru companii. Au ajuns la preturi accesibile chiar si pentru acasa, iar in multe cazuri pot sa inlocuiasca cu succes un LCD sau LED de dimensiuni mari. Dar cum alegem un videoproiector pentru a fi ceea ce avem nevoie?

 

Vezi oferta de videoproiectoare de la eMAG.ro

Orice videoproiector are mai multe caracteristici. Odata intelese aceste caracteristici alegerea poate fi una foarte usoara. Astfel:

  • Luminozitatea ( LUMENI) unui videoproiector este unul dintre cele mai importante elemente, mai ales in cazul utilizarii lui in camera luminoase ( Sali de conferinte, Sali de prezentari, sufragerii cu geamuri mari). Cu cat luminozitatea este mai mare cu atat o sa fie mai usor de utilizat in medii dificile dar si costul lui va creste. Un proiector de 2500-2700 lumeni este aproximativ 1500 RON in timp ce unul de 5000 lumeni este peste 4500 RON. Daca trecem in gama de 10.000 lumeni discutam de preturi in EURO de peste 5000 EURO
  • O alta caracteristica importanta este rezolutia nativa ( adica aceea rezolutie pe care o “emite” si nu cea pe care o primeste) Cu cat aceasta rezolutie este mai mare cu atat claritate si calitatea imaginii va fi mai mare. Cu toate acestea un videoproiector full HD va fi total inutil daca sursa din care se primeste semnalul nu este capabila sa trimita un semna full HD.Pretul unui proiector fullHD porneste de la peste 3500 RON. Daca nu intentionati sa vizionati filme fullHD, nu aveti o televiziune digitala fullHD (canalele din Romania care emit in format HD sunt TVR1, PROTV si cateva canale ale cablistilor).
  • Unul dintre cele mai importante criterii, ce nu este intotdeauna luat in calcul este durata de viata a lampii. O durata normala este de peste 3000 ore de functionare. Asta inseamna la o utilizare normala de 5-8 h pe zi ( in regim de televizor) peste 365 de zile de utilizare. Aceasta durata a lampii poate fi mult mai mica daca echipamentul nu este oprit sau pornit correct, daca exista fluctuatii mari de tensiune sau daca nu este curatat la timp. Nu va lasati pacaliti de proiectoarele care au lampi pe leduri cu durate de zeci de mii de ore deoarece inca nu au ajuns la nivelul celor cu lampi clasice.
  • Rata de contrast este un criteriu de marketing important dar sincer nu il consider unul de alegere asa de important. De ce? Deoarece astazi marea majoritate au peste 10.000:1 contrast, Ce inseamna asta : se pot genera 10.000 tonuri de culoare intre cel mai intunecos si cel mai luminous punct.  Trecand peste argumentele de marketing un contrast ce poate fi observat cu ochiul liber variaza intre 800 si 1000:1. Mai departe restul este poveste...

Ar mai fi si alte caracteristici precum lentila( short through pentru proiectii de aproape, long through pentru proiectii la distanta) despre diagonala ( sincer daca nu il utilizati professional  o diagonal de 4 metri este ceva total neobisnuit), conectica (HDMI ul este cel mai important) , speaker incorporate ( eu nu stiu prea multe personae care sa fi utilizat vre-odata aceasta facilitate), telecomanda cu pointer lase si multe alte detalii.

Asadar daca intentionati sa achizitionati pentru acasa atunci puteti sa mergeti pe un model HDReady sau full HD, cu o luminozitate de 2500-3000 lumeni, cu o durata a lampii de peste 4000 ore. Si nu uitati cu cat mai multe mufe HDMI pentru conectari multiple.

Vezi oferta de videoproiectoare de la eMAG.ro

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: tutorial alegere videoproiector preturi videoproiectoare ofeta videoproiector ieftin
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google