Gheata arctica, la cel mai mic nivel din ultimii 800 de ani

de Mina Hutterer | 3 iulie 2009

Noi cercetari in domeniu au demonstrat ca gheata din zona cercului polar arctic s-a "intors" in secolul al 13-lea, care a fost caracterizat de o clima neobisnuit de calda.

Pentru a determina nivelul istoric al ghetii, cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au utilizat date din jurnalele de bord ale navelor de pescuit si de vanatoare de balene care calatoreau in expeditii in zona cercului polar arctic. Aceste jurnale de bord contin informatii foarte precise (unele dateaza chiar din secolul al 16-lea) si ofera date despre pozitia geografica a ghetii la momentul respectiv.

O alta sursa de informatie o reprezinta porturile din Islanda, unde se inregistereaza constant date despre evolutia iernilor inca de la sfarsitul secolului al 18-lea.

Prin combinarea informatiilor despre evolutia climei cu datele istorice despre distributia ghetii, cercetatorii au reusit sa determine nivelul ghetii pana in secolul al 13-lea. Chiar daca acum 800 de ani clima se incalzise, calculele demonstreaza ca niciodata gheata nu s-a restrans atat de mult ca in secolul al 20-lea.

"Gheata s-a restrans cu 300.000 km2 in intre 1910-1920 [...] Observam ca gheata marina a atins un nivel minim, care n-a mai fost inregistrat de mai mult de 800 de ani", a declarat Aslak Grinsted, geofizician la Universitatea din Copenhaga.

Sursa: Science Daily

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google