Elon Musk se teme de prietenul sau Larry Page: "Ar putea crea o armata de roboti care va distruge lumea"

de Radu Eftimie | 13 mai 2015

Titlul suna cumva amuzant, recunoastem, dar ceea ce spune Elon Musk, fondatorul Tesla si unul dintre cei mai importanti antreprenori din lume, este cat se poate de serios si ingrijorator.

Elon Musk, omul din spatele unor proiecte precum precum Tesla si SpaceX, dezvaluie, intr-o noua lucrare (se pare ca este vorba despre o biografie), ca prietenul sau (si partener de afaceri, in acelasi timp), Larry Page, "ar putea produce, accidental, un dezastru de proportii". Elon Musk se refera la faptul ca Google a investit enorm in companii de robotica in ultimii ani, prin achizitii si R&D si ca la un moment dat ne-am putea pomeni cu o "armata" de roboti dotati cu Inteligenta Artificiala, un domeniu pe cat de fascinant pe atat de periculos pentru omenire, daca este scapat de sub control.

Anul trecut, Larry Page declara intr-un interviu ca "avem deja destul de multe repere in jurul nostru care ne arata ca cineva ca putea crea intelienta artificala in curand. De aceea, putem presupune ca, intr-o zi, vom putea realiza masini  (roboti - n.r.) care pot gandi si actiona mult mai bine decat o facem noi, oamenii".

La doar cateva luni dupa aceasta afirmatie a lui Page, Elon Musk replica si el ca inteligenta artificiala ar putea iesi la iveala cu adevarat in maxim zece ani, dar ca incepe sa se teama de rezultatul acestei evolutii.

De asemenea, prin august 2014, Musk posta pe Twitter un mesaj similar: "Lumea trebuie sa fie foarte atenta la evolutia Inteligentei Artificiale, care s-ar putea dovedi mai periculoasa decat armele nucleare". Iar acum, CEO-ul Tesla si SpaceX revine cu declaratia asemenatoare din lucrarea biografica amintita.

Musk nu este singura personalitate care atrage atentia asupra pericolului evolutiei  AI.

In februarie anul acesta, teoreticianul Benjamin H. Bratton publica, in The New York Times, o opinie ceva mai rezervata privind Inteligenta Artificiala si pericolul la adresa omenirii, fara a elimina din ecuatie totusi riscul de a crea o "arma" incontrolabila: "Daca privim Inteligenta Artificiala intr-un mod gresit, aceasta ar putea aparea in forme greu de recunoscut si cu beneficii limitate pentru omenire".

Nu in ultimul rand, Stephen Hawking a emis un avertisment similar pe aceeasi tema tot la inceputul acestui an.

Nu stim cine va avea dreptate pana la urma, dar speram ca Google stie ce face cu cercetarea in domeniul AI si ca Elon Musk, Bratton si Hawking se inseala...

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: elon musk inteligenta artificiala larry page google tesla spaceX Hawking
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google