Cum sa-i convingi pe copii sa dea o mana de ajutor la treburile din casa?

de Redactie Hit.ro | 24 august 2021

 

copil

Copii ascultători și cuminți, care te ajută atunci când vrei să-i implici în treburile gospodăriei: dacă și tu ești părinte, înseamnă că știi cât de greu e să-i înveți pe copii ce înseamnă responsabilitatea. Ei bine, dacă vrei să transformi această poveste în realitate, poți urma trei sfaturi ce-i vor face pe cei mici să fie mai receptivi la rezolvarea problemelor din orice gospodărie.

 

3 trucuri pentru o viață ca-n povești:

 

1. Obișnuiește-i cu treburile din gradina

 

Este foarte important să le arăți copiilor că natura trebuie ocrotită și îngrijită, iar cea mai bună ocazie pentru a-i convinge de acest fapt este să le faci cunoștință cu plantele din grădină. Mai exact, le poți arăta cum să aibă grijă de ele și vor înțelege cum micul lor efort este răsplătit pe deplin atunci când florile vor prinde viață și vor putea culege fructe sau legume: rodul muncii lor!

Totuși, la început ar putea să se împotrivească, dar din fericire, magazinele îți sar în ajutor. Primul contact cu spațiul verde trebuie să fie agreabil și, în acest sens, poți să folosești accesoriile pentru grădină de la Homelux. Astfel, cu decorațiuni vesele pentru ghivecele de flori, cu o stropitoare colorată, cu un gărduleț ce poate fi pictat de toată familia sau cu un clopoțel de vânt care înveselește atmosfera, îi poți convinge mult mai ușor pe copii că e distractiv să-ți petreci timpul în grădină. De asemenea, poți să-i înveți să planteze o floare din ghiveci în grădină sau chiar un arbust ori un brăduleț care a fost împodobit în timpul Crăciunului. În felul acesta, ei pot să urmărească cum natura îi răsplătește pentru că și ei au fost grijulii cu ea, la rândul lor.

 

2. Obișnuiește-i cu treburile din bucătărie

 

Ca părinte, vei încerca mereu să-i determini pe copii să mănânce cât mai multe fructe și legume, însă acest aspect poate fi extrem de dificil. Ca să-i faci mai curioși în legătură cu magia care are loc în bucătărie, prima dată, prepară împreună cu ei, un desert la care poți să adaugi fructe, cum ar fi o tartă cu căpșune. Prepararea unui desert sună mult mai interesant pentru ei! Apoi, le arăți cum se prepară și alte rețete, iar pe parcurs vei integra mai ușor alte fructe și legume. Și astfel, într-o bună zi, vei observa că singuri vor adăuga în mâncare fructele și legumele preferate! Încetul cu încetul, preferințele lor alimentare încep să se contureze. De altfel, copiii care gătesc cu părinții consumă mai multe vegetale, așadar gata cu mofturile și plânsetele din timpul mesei!

 

3. Obișnuiește-i cu ritualul de curățenie

 

Probabil că una din cele mai dificile sarcini atunci când ai copii, este să-i convingi că trebuie să-și strângă jucăriile sau să-și aranjeze hainele: adică să aibă grijă de curățenia camerei lor. Ei bine, îi poți convinge mai ușor dacă transformi ritualul de curățenie într-un joc!

În afară de binemeritatele laude, jocul este, până la urmă, metoda cea mai distractivă de a-i implica pe copii la curățenia casei. Coșul de gunoi sau coșul de rufe poate deveni un coș de baschet sau curățenia poate deveni o vânătoare de comori: câștigă cine are cele mai multe obiecte de-o anumită culoare. Ori, poți să transformi curățenia într-o cursă contracronometru.

 

În final, ei trebuie să perceapă aceste sarcini ca pe niște jocuri distractive, de perspicacitate și nu ca pe niște acțiuni plictisitoare. Prin joc, ei își formează toate deprinderile ce-i vor ajuta mai târziu, după ce vor crește mari.

 

În concluzie, nimeni nu spune că e simplu să-i convingi pe copii să participe cu entuziasm la treburile din casă, dar dacă aplici aceste sfaturi, atunci ai mari șanse să trăiți fericiți pân’ la adânci bătrâneți!

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google