Certificat energetic - o scurta prezentare

de Redactie Hit.ro | 21 septembrie 2017

 

Certificatul de performanta energetica (certificat energetic) este un document de care are nevoie aproape orice tip de cladire, pentru a putea fi comercializata sau inchiriata. Daca doresti sa vinzi sau sa inchiriezi un imobil, cel mai probabil vei avea nevoie de un astfel de certificat, in conditiile in care din anul 2013 este obligatoriu (cu anumite exceptii).

De foarte multe ori, informatiile despre certificarea energetica sunt destul de vagi, motiv pentru care vom incerca sa conturam elementele cu adevarat importante care te pot ajuta sa obtii cu usurinta un astfel de certificat si sa beneficiezi la maxim de el.

 

Cladiri pentru care un certificat energetic este obligatoriu

 

Legea 372 din 2005 si legea 159 din 2013 impun necesitatea intocmirii unui astfel de act pentru mai multe categorii de cladiri. Astfel, blocurile de locuit, cladirile de birouri, scolile, restaurantele, spitalele sau hotelurile, precum si toate cladirile in care se face comert sau se desfasoara activitati sportive, au nevoie de o certificare energetica. Mai exact, cladirile care consuma energie trebuie sa fie supuse unei astfel de certificari.

Necesitatea certificatului energetic este prezenta si in cazul in care imobilul se inchiriaza sau in cazul cladirilor noi, ce se receptioneaza:

·                Cladirile care se inchiriaza. In cazul cladirilor care se inchiriaza, proprietarul sau administratorul trebuie sa puna la dispozitia chiriasului o copie dupa certificatul energetic. In caz contrar, contractul de inchiriere este supus nulitatii relative.

·                Cladirile care se construiesc. Cladirile in constructie au nevoie de un certificat eliberat de catre investitor, proprietar sau administrator, care se preda la terminarea lucrarilor.

·                Prima casa. Daca se doreste un certificat energetic pentru achizitia unui apartament prin programul Prima Casa, trebuie avut in vedere faptul ca un credit bancar de acest fel se obtine doar in cazul in care casa este certificata energetic in clasa A, B sau C.

 

Certificat energetic si clase de performanta energetica

 

Certificarea energetica se face prin includerea constructiei supuse certificarii intr-una din cele 7 clase, notate cu litere de la A la G. Clasa energetica A este cea mai eficienta, fiind si cea mai cautata de catre cumparatori, in timp ce clasa G reprezinta pierderi foarte mari de caldura si de energie, tragand un semnal de alarma in acest sens.

Pentru incadrarea unei constructii in aceste clase energetice, trebuie sa se ia in considerare absolut toti consumatorii, dar si alte elemente, cum ar fi modul de constructie, pozitia fata de soare sau suprafetele vitrate.

 

Acte necesare pentru obtinerea unui certificat energetic in cazul unei locuinte (apartament sau casa)

 

Pentru a putea obtine un certificat energetic, proprietarul/administratorul/investitorul trebuie sa aiba la indemana urmatoarele acte:

·                O schita a apartamentului sau a locuintei (releveul acestuia) sau planurile de arhitectura pentru fiecare nivel, in cazul altor constructii;

·                Memoriul de arhitectura, ce poate sa fie gasit in proiectul de arhitectura (eventual).

·                Un document cu detalii, precum anul constructiei sau modul in care a fost construita cladirea.

 

Certificatul energetic este un document care se obtine destul de usor, existand auditori care il ofera in mai putin de 24 de ore si costa foarte putin. Pe site-ul https://www.certificat-rapid.ro apartinand companiei Enermed Impex SRL Bucuresti, spre exemplu, pretul unui astfel de serviciu incepe de la 130 de lei pentru o garsoniera si ajunge la 180 de lei pentru un apartament cu 5 camere. In cazul caselor mai mari sau in cazul spatiilor comerciale, preturile sunt ceva mai mari, insa nu mult mai mari.

Odata achizitionat, un certificat energetic este valabil pentru o perioada de 10 ani, atata vreme cat asupra locuintei nu sunt facute modificari care sa schimbe eficienta energetica.

 

 


Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer