Ce alte noutati importante am vazut la Google I/O: Brillo, Google Play, Google Photos, Android Wear

de Radu Eftimie | 29 mai 2015

Google a prezentat aseara foarte multe noutati, pe langa imbunatatirile pe care le va aduce Android M, versiune a sistemului de operare ce va ajunge la utilizatori incepand din aceasta toamna. Despre principalele schimbari in Android M am scris ieri, promitandu-va ca revenim cu alte noutati de la Google intr-un articol separat, pe care il puteti parcurge in continuare.

Google Brillo - IoT in viziunea Google

Platforma software pentru casa inteligenta se afla printre planurile anuntate de Google in prima zi a conferintei dezvoltatorilor. Asa cum scriam si inainte de evenimentul demarat ieri, platforma are nume de cod Brillo si reprezinta un sistem de operare hibrid, bazat pe codul Andorid, si este dedicat Internet of Things.

In mod clar, Brillo reprezinta raspunsul Google la HomeKit-ul lansat de catre Apple, iar scopul este impulsionarea dezvoltarii conceptului de casa inteligenta, unde toate gadgeturile (intelegand prin acestea de la electrocasnice si pana la sistemul de incalzire al apartamentului sau sistemul de lumini sau home audio) sunt interconectate, si vor putea fi controlate de catre utilizatori inclusiv prin intermediul vocii. Intentiile Google legate de Brilo sunt chiar ambitioase, dar nu trebuie omis faptul ca succesul platformei va tine in primul rand de apetitul developerilor pentru astfel de "aplicatii" si de gradul de adoptie din partea industriilor conexe. Iar Google crede ca are retela succesului prin oferirea unui cod unificat de dezoltare programatorilor care pot incepe sa lucreze la aplicatii.

Google Photos - stocare gratuita nelimitata si noi metode de organizare

Aplicatia si serviciul online Google Photos au primit, probabil, cele mai multe imbunatatiri dintre produsele companiei care au beneficiat de actualizari. Photos, care functioneaza ca aplicatie independenta dar si ca serviciu web, va permite utilizatorilor stocarea gratuita si nelimitata in cloud, o premiera apreciata probabil de catre toti utilizatorii care folosesc platforma. In plus, Google a modificat substantial optiunile de control si cautare in Photos, dar trebui sa precizam ca aplicatia, cel putin pentru device-urile mobile, seamana acum izbitor de mult cu ceea ce ofera de mai mult timp Apple in iOS.

Astfel, utilizatorii vor putea acum sa navigheze prin imaginile din galeria foto fara sa fie nevoiti sa deruleze la nesfarsit ecranul smartphone-ului, aceasta optiune fiind inlocuita cu posibilitatea de a face zoom in si zoom out in ecran, prin pinch, gestul avand ca rezultat reogranizarea fotografiilor in functie de data (zi, luna, an). O alta schimbare este posibilitatea de a selecta printr-un singur gest mai multe imagini (se tine degetul apasat pe o fotogafie pentru cateva momente si se trage in jos pe ecran, astfel realizandu-se selectarea mai multor item-uri). In plus, organizarea fotografiilor se poate face prin intermediul instrumentelor Assistant si Collections. Fotografiile sunt organizate automat in categorii in functie de cine apare in ele (persoane), de locul unde au fost realizate sau in functie de obiectele care apar (masini, de exemplu). Functia de patajare a fotografiilor si clipurilor (sharing) a primit si ea un update. Dupa ce utilizatorul selecteaza contentul pe care vrea sa il partajeze, aplicatia genereaza automat un link ce va fi trimis destinatarului.

Google Play Store - centrat si mai mult pe control parental

Google Play Store a primit si el un update, insa nu unul major, dar care i-ar putea interesa pe parintii ai caror copii folosesc telefoane si tablete cu Android.

Controlul parental a fost imuntatit, printr-un sistem de rating al aplicatiilor in functie de varsta, astfel incat parintii sa poata decide mult mai usor ce aplicatii si jocuri sunt sau nu indicate sa fie rulate de catre cei mici. De asemenea, parintii vor putea stabili o limita de download pentru aplicatii din Google Play si pentru streaming, dar si suma maxima ce poate fi cheltuita (mai ales ca majoritatea aplicatiilor ofera optiunea in-app-purchase), de catre copii.

Android Wear - noi aplicatii

Android Wear - Google spune ca platforma pentru wearables, Android Wear, dispune acum de peste 4000 de aplciatii, iar numarul acestora este in crestere. In plus, Google a anuntat Uber va oferi o aplicatie pentru smartwatch-uri, asa ca in curand veti putea chema o masina cu ajutorul ceasului inteligent, doar prin folosirea comenzii vocale "OK, Google, call me a car".

Mai important este ca Foursquare, Shazam si Spotify dezvolta aplicatii pentru Android Wear si probabil si alte companii cu servicii apreciate de catre utilizatori s-au apucat de treaba.

Google Maps va deveni disponibil si offline

Google va lansa in curand o noua versiune a Google Maps care va aduce o noutate importanta, si anume posibilitatea de navigare offline, prin descarcare prealabila a hartii necesare si stablirea rutei. Noua functie va fi disponibila, insa, doar in anumite tari (in curs de dezvoltare), de la sfarsitul acestui an.

Google Cardboard VR, compatibil si cu iPhone

Reprezentantii Google au spus, aseara, ca software-ul companiei (in general) nu se vrea limitat la device-urile Android. Asa ca urmatorul pas este compatibilitatea anumitor aplicatii si tehnologii cu platforme diferite, inclusiv cu cea a Apple.

Primul pas este headset-ul Google Cardboard, cutiuta ieftina, din carton, cu lentile speciale, in care introduci un smartphone de pana la 6 inch pentru a obtine efectul 3D si VR prin intermediul unor aplicatii.Google a anuntat ca noul SDK pentru Google Cardboard include acum si suport pentru developerii iOS. Sa nu uitam, insa, ca Google Cardboard este inca un proiect, dedicat exclusiv dezvoltatorilor si ca produsul final va arata, probabil, altfel decat acum.

Android M - o completare

Nu in ultimul rand, o informatie pe are am omis-o ieri este legata de Android M, iar ea s-ar putea dovedi interesanta pentru fanii sistemului de oerare.  Android M va oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege look-ul meniului Setttings, odaa cu implentarea noilor teme, "Dark Theme" si "Light Theme".

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: Android M settings google brillo google Photos Google Play Store 2015 Google Maps offline Google Cardboard VR ios
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google