Cadouri experiente – de ce sa le alegi?

de Redactie Hit.ro | 4 februarie 2019

Daca incerci sa cumperi fericirea (sper ca nu…), cercetatorii au un singur sfat: e mai bine sa-ti cheltuiesti banii pe o experienta, decat pe ultimul iPhone! Pana la urma ultimul iPhone va fi tot un smart phone, putin mai inteligent decat anteriorul, cu care vei asculta aceeasi muzica, vei face aceleasi poze, vei vorbi cu aceleasi persoane si va deveni repede la fel de banal ca si vechiul iPhone, vechiul Samsung sau orice alt “vechi”…

 

 

Cercetarile sugereaza ca sipentru cadouri lucrurile stau la fel ca in cazul achizitiilor personale. Daca scopul este sa facem fericita o persoana draga, vei reusi mult mai usor sa faci acest lucru daruind experiente. Si atunci, de ce majoritatea cadourilor pe care le facem incap intr-o cutie, cand stim deja ca fericirea nu vine la cutie, ci se masoara in sentimente si trairi?

Experientele aduc fericire

 

Exista cateva motive pentru care experientele fac oamenii mai fericiti, indiferent ca vorbim despre un cadou sau despre ceva ce cumperi pentru tine insuti. Unul dintre motive este ceea ce cercetatorii numesc adaptare: fie ca dureaza cateva secunde sau cateva zile, orice senzatie de incantare pe care oamenii o simt legat de o “jucarie” noua si stralucitoare tinde sa se estompeze relativ repede.

 

 

“Ne adaptam mai repede la cadouri materiale” spune Joseph Goodman, profesor la Universitatea din Washington, care studiaza efectele pe care le are daruirea de experiente. “Pentru ca experientele sunt mai palpitante la inceput, ne ia mai mult timp sa ne adaptam la ele”.

 

De asemenea, experientele au o probabilitate mai mica sa iasa prost, in comparatie cu un alt cadou obisnuit, amabalat. Asadar, exista sanse mai mari ca o experienta sa fie unica. “Daca ti-as lua un gadget nou, l-ai compara mereu cu o varianta pe alta culoare, sau cu un alt model, sau va aparea o varianta mai buna” spune Goodman. “Insa daca iti voi darui un tur cu elicopterul va fi destul de greu sa compari asta cu un cos de fructe sau cu orice altceva mai ai pe-acasa. Si in definitiv cate tururi cu elicopterul ai facut pana acum, astfel incat sa poti compara experientele?”

 

Poate si mai important de atat, experientele au o componenta sociala mult mai pregnanta. “De cele mai multe ori, nu este vorba in sine despre biletele la teatru pe care ti le fac cadou, ci despre faptul ca vom merge impreuna la teatru” explica profesorul. “Acestea sunt darurile cu adevarat memorabile si care ne duc intr-adevar catre fericire. Suntem fiinte sociale inainte de toate, astfel ca interactiunile sociale au o mare influenta asupra starii noastre de fericire”.

 

De ce preferam atunci cadourile materiale?

 

 

In acest studiu, Goodman a descoperit ca cei care fac cadouri nu pot prezice exact cat de fericit va face pe cineva un cadou anume, insa majoritatea oamenilor presupun din start ca daca vor cumpara ceva material, vor avea rezultate mai bune. Acesta este unul dintre motivele pentru care cadourile experienta sunt neobisnuite.

 

Cel de-al doilea motiv este unul practic: daca nu cunosti bine pe cineva, este adesea mai usor sa ii alegi un cadou generic.


“Experientele sunt minunate si genereaza fericire, pentru ca sunt in general unice si sunt mai putin comparabile fata de bunurile materiale” spune Goodman. “Insa asta inseamna ca daca sunt unice si greu de comparat, trebuie sa stiu mai multe despre tine ca sa pot sa iti ofer o experienta care sa te bucure cu adevarat”.

 

Poti sa stii ca cineva este pasionat de muzica, dar sa nu ii stii gusturile atat de bine incat sa alegi un anume concert care ii va fi pe plac. Asa ca revii la ceva care ti se pare o optiune mai sigura, de exemplu un microfon.

 

 

Darurile materiale sunt, de asemenea, mai asteptate “Experientele nu se incadreaza in normele sociale si nu le asociem neaparat cu cadourile. Suntem educati si obisnuiti sa credem ca darurile trebuie sa fie fizice si ca trebuie sa fie impachetate frumos ca sa bucure pe cineva”.


In situatia in care suntem foarte apropiati de cineva, avem tendinta de a incerca sa spargem aceste norme sociale. Iar asta este ceva ce tot mai multi oameni ar trebui sa faca, crede profesorul Goodman.

 

Pe masura ce studiile continua sa arate ca experientele ii fac mai fericiti pe oameni, exista si cateva semne ca piata se schimba, si ca apar servicii noi care incearca sa ofere ajutor celor care isi doresc sa daruiasca experiente mai degraba decat obiecte.


“Exista oportunitati. In acest moment te poti duce la mall si exista o sumedenie de lucruri materiale din care poti alege sa faci un cadou. Experientele necesita ceva mai multa creativitate si lucruri la care sa te gandesti – ce hobby-uri are prietenul tau, ce stii ca si-ar dori sa incerce, care ii sunt limitele…
Nu poti pur si simplu sa intri intr-un magazin si sa alegi o experienta de pe un raft”, spune Joseph Goodman.

 

a vom merge impreuna la teatru” explica profesorul. “Acestea sunt darurile cu adevarat memorabile si care ne duc intr-adevar catre fericire. Suntem fiinte sociale inainte de toate, astfel ca interactiunile sociale au o mare influenta asupra starii noastre de fericire”.

 

 

De ce preferam atunci cadourile materiale?

 

 

In acest studiu, Goodman a descoperit ca cei care fac cadouri nu pot prezice exact cat de fericit va face pe cineva un cadou anume, insa majoritatea oamenilor presupun din start ca daca vor cumpara ceva material, vor avea rezultate mai bune. Acesta este unul dintre motivele pentru care cadourile experienta sunt neobisnuite.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer