CERN: acceleratorul de particule (LHC) a repornit coliziunile de protoni

de Redactia Hit | 6 mai 2015

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), de langa Geneva si-a reluat ieri coliziunile de protoni, noua etapa de repornire progresiva dupa o oprire de doi ani, a anuntat Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), potrivit AFP, citata de AGERPRES.

Coliziuni cu consum redus de energie au fost efectuate marti dimineata (5 mai 2015), a indicat CERN intr-o declaratie, aceasta fiind o etapa de tranzitie spre coliziunile de 13 TeV (tera-electroni-volti) care constituie obiectivul acestei a doua etape operationale.

Activitatea la Large Hadron Collider, un inel subteran creat la granita franco-elvetiana, aproape de Geneva, a fost reluata la inceputul lunii aprilie si va fi sporita treptat pentru a ajunge la potentialul sau maxim, scrie sursa citata.

Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodata atinsa pana acum in instalatii create de oamenii de stiinta, va fi aproape dubla fata de energia produsa in prima faza de operare.

Cititi in continuare pe acest subiect pe AGERPRES.RO

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: cern lhc repornire accelerator particule lhc large hadron collider repornire
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google