CERN a descoperit o particula noua. Ar putea fi bosonul Higgs

de Liviu Petrescu | 4 iulie 2012

Fizicienii de la CERN au descoperit o particula noua, care corespunde pana acum criteriilor de identificare ale bosonului Higgs, cea mai importanta particula pentru modelul standard din fizica particulelor.

Specialistii de la CERN au anuntat astazi descoperirea unei noi particule cu ajutorul Large Hadron Collider. Desi nu pot confirma deocamdata suta la suta, cercetatorii au anuntat ca ar putea fi vorba despre bosonul Higgs (care ar explica masa in fizica).  Bosonul Higgs este particula cea mai importanta pentru stabilirea legaturii dintre materie si masa si a fost teoretizat pentru prima oara in anii 1960 de catre o echipa de fizicieni teoreticieni condusa de Peter Higgs, scrie BBCNews.

CERN cerceteaza o particula noua. Ar putea fi bosonul Higgs

Testele intreprinse pana acum la CERN arata ca particula noua are aceleasi proprietati pe care cercetatorii se asteapta sa le identifice la bosonul Higgs, insa confirmarea completa ar putea veni abia peste cativa ani.

Indiferent daca particula cercetata la CERN este bosonul Higgs sau o alta particula cu proprietati similare, descoperirea are un impact istoric asupra fizicii particulelor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: bosonul higgs cern cercetare large hadron collider particula lui Dumnezeu
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google