Beneficiile sportului asupra sanatatii mintale a barbatilor

de Redactie Hit.ro | 10 februarie 2021

sport

Activitatea fizica are un impact puternic asupra calitatii vietii, imbunatatind semnificativ sanatatea mintala.

 

Exercitiile fizice imbunatatesc musculatura si oasele, ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime, tin sub control tensiunea arteriala si colesterolul si ajuta la diminuarea riscului de a suferi de boli cardiace. Acestea sunt printre principalele beneficii pe care sportul le are asupra corpului. In ultimii ani, au fost realizate numeroase studii si despre efectele activitatilor fizice asupra emotiilor si psihicului uman.

 

Un studiu realizat de cercetatorii canadieni a aratat faptul ca adolescentii care practica sport in timpul liceului sunt mai putin stresati si se bucura de o sanatate mintala mai buna in perioada adulta.

 

Cu echipamentul potrivit, respectiv adidasi barbati, pantaloni fitness si tricouri ori topuri care permit corpului sa respire, sportul poate fi o activitate placuta, care poate fi practicata la orice varsta.

 

Iti prezentam, in randurile ce urmeaza, cateva beneficii pe care activitatile fizice le au asupra sanatatii mintale:

Sportul elimina stresul

Cercetarile realizate de-a lungul timpului au aratat faptul ca sportul este un aliat de nadejde in lupta cu stresul. Conceptul din spatele acestei idei este simplu. In momentul in care te implici intr-o activitate fizica, fie ca e vorba de un sport de echipa ori de un antrenament individual, iti indrepti intreaga atentie asupra a ceea ce ai de facut, lasand deoparte gandurile, preocuparile si grijile. Sportul stimuleaza eliberarea de endorfine, care, odata ce sunt eliberate in sange, te fac sa fii fericit si relaxat.

Sportul te invata sa faci fata competitiei

Un alt efect pozitiv pe care il are sportul asupra starii psihice si emotionale este ca te ajuta sa faci fata competitiei si sa te descurci in fata esecurilor. Nicio echipa nu castiga intotdeauna. Asadar, atunci cand ai de-a face cu un esec ori cu o performanta slaba, inveti ca astfel de momente fac parte din calatorie. Deceptiile te fac mai rezistent psihic, iar acest lucru te poate ajuta sa faci fata momentelor dificile din viata de zi cu zi. A aborda situatiile necastigatoare cu o atitudine pozitiva reprezinta o modalitate de a-ti intari caracterul si astfel sa-ti demonstrezi ca poti trece mai usor peste situatiile in care te simti nemultumit in viata de zi cu zi.

Sportul te ajuta sa dormi mai bine

Somnul este una dintre nevoile de baza ale oamenilor, insa, de multe ori, grijile zilnice si lupta contracronometru de a rezolva toate sarcinile pot avea un impact puternic asupra calitatii odihnei. Atat mintea, cat si corpul uman au nevoie de relaxare si de o resetare. De aceea, specialistii recomanda cel putin opt ore de odihna pe noapte. S-a dovedit faptul ca sportul poate avea un impact pozitiv asupra calitatii somnului. Solicitarea fizica din timpul antrenamentelor te ajuta sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine in timpul noptii. De asemenea, un somn bun impiedica aparitia starilor de anxietate si depresie, contribuind astfel la mentinerea unei stari bune de sanatate.

 

Este important sa faci sport la orice varsta, pentru ca efectele, atat psihice, cat si fizice, sunt numeroase. Exista dovezi clare ca activitatile fizice reduc riscul de declin cognitiv la adulti cu pana la 30%, iar copiii care fac sport sunt mai fericiti si mai relaxati.

 

Sursa foto: Phase4Studios/ Shutterstock

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google