Are Tizen sanse pe o piata sufocata de Android si iOS? Da, dar nu asa cum se crede

de Radu Eftimie | 4 februarie 2014

Tizen OS este inca un mister, un sistem de operare despre care mai mult nu stim decat stim, dar in acelasi timp ceva ce poate reprezenta un cosmar pentru companii ca Google sau Apple, daca Samsung si asociatii din fundatia Tizen vor reusi sa faca ceea ce si-au propus.

Stim deja ca Samsung va prezenta in aceasta luna noul sistem mobil de operare Tizen (pornit ca LiMO si bazat pe OSP-ul Bada OS - pe care probabil multi l-ati testat prin intermediul seriei de smartphone-uri Samsung Wave). Mai mult, am avut ocazia sa vedem online deja si primele imagini ale unui device (Samsung ZEQ 9000) care va rula Tizen OS. Insa platforma este mult mai mult de atat.

Dezvoltarea noului sistem de operare dureaza de mai multi ani. In ceea ce priveste scopul lansarii unui astfel de sistem de operare, sustinut de Samsung si Intel ca principali developeri (dar si de alte mari nume din industrie), inca exista o sumedenie de intrebari. Unii spun ca Samsung vrea sa reduca din dependenta de Android - o dependenta care a reusit totusi sa propulseze compania sud-coreeana in topul producatorilor de smartphone-uri. Mai exact, ar fi vorba despre un plan B. Lansarea unui nou sistem de operare mobil pe o piata dominata de iOS, Android si un Windows Phone care vine din spate pare inutila in contextul concentrarii software-ului exclusiv pe segmentul smartphones.

Sa nu uitam ca dezvoltarea si succesul Samsung s-au lasat asteptate, cel putin pe segmentul gadgeturilor portabile, pana la lansarea Android. Restul este istorie, iar impulsul pe care sistemul de operare al Google a reusit sa-l dea producatorului sud-coreean este incontestabil.

Samsung, pe segmentul mobil (smartphones si tablete), este, in acest moment, echivalentul Android. Samsung nu va renunta niciodata la Android, iar afirmatiile care sustin o astfel de miscare sunt amuzante. Tizen va fi, chiar si cu o sustinere majora din partea comunitatii de dezvotatori, doar o ambitie a Samsung, asta daca nu cumva sud-coreenii tin noul OS ca pe un as in maneca pentru un cu totul alt scop.

Tizen nu se va lupta cu Android si iOS

Cel mai important avantaj pentru Tizen este suportul extensiv pentru mediul de dezvoltare HTML5 si flexibilitatea oferita de SDK-ul Tizen pentru programarea diverselor aplicatii.

De asemenea, sprijinul reafirmat de companii precum Intel, Fujitsu, Huawei, LG, Orange, Vodafone si alte nume grele care s-au reunit in Tizen Association dau o logica investitiilor masive pe care organizatiile le fac pentru dezvoltarea noului sistem de operare. Mai mult, in urma cu doar cateva luni, Tizen Association s-a imbogatit cu inca 36 de noi companii care au aderat la proiect.

Tot anul trecut, Intel si Samsung au pus la bataie, intr-un concurs pentru dezvoltatorii de Tizen, peste 4 milioane de dolari. Au aruncat cu banii pe geam? Nu, bineinteles, pentru ca in business nu se fac astfel de experimente. Potrivit site-ului oficial, castigatorii vor fi anuntati in cursul acestui an (cel mai probabil in timpul sau dupa Mobile World Congress din Barcelona, care se desfasoara in perioada 24 - 27 februarie).

Scopul lansarii Tizen nu este de a revolutiona piata smartphone-urilor sau de a ingropa Android-ul Google, ci de a cuceri o industrie care inca nu s-a cristalizat, dar care reprezinta cu adevarat viitorul in tehnologia de masa.

Vorbim despre wearables sau device-uri la purtator, despre internetul lucrurilor, despre casa inteligenta si toate aplicatiile necesare functionarii conceptului, despre industria auto si chiar despre device-uri dedicate sistemelor bancare. Indiciile ne duc cu gandul spre un ecosistem gigantic.

J.K. Shin, CEO-ul Samsung, declara, anul trecut, in august, ca Tizen nu este doar un simplu proiect al companiei si in niciun caz nu este o tratat ca un plan de rezerva in raport cu Android.

Daca sud-coreenii, ajutati de companiile de renume enumerate mai sus, au o viziune coerenta asupra sistemului de operare si daca reusesc sa nu mai amane lansarea oficiala a platformei, Samsung ar putea fi compania care va dicta tendintele cele mai importante ale urmatorilor ani in tehnologie.

Iar daca la Mobile World Congress din Barcelona din acest an vom avea parte, cel mai probabil, doar de o prezentare sumara a sistemului de operare si de cateva smartphone-uri care conteaza mai putin in "economia" OS-ului, ceva mai tarziu in 2014 Tizen s-ar putea sa isi arate adevarata aplicabilitate.

Ar putea esua Tizen? Da, daca Tizen Association se misca la fel de lent ca pana acum, s-ar putea ca eforturile financiare ale tuturor companiilor implicate in proiect sa fie naruite de concurenta. Dar Samsung ar marea sansa de a face ceea ce nu a fost in stare pana acum: sa devina, asemenea Google sau Apple (sunt cele mai la indemana exemple, nu ca nu ar exista si altele) un deschizator de drumuri. Ar fi o premiera si o confirmare pentru sud-coreeni ca pot face mai mult decat volum de vanzari.

Samsung nu este singura companie care vrea o felie mare din tortul urmatoarei generatii de gadgeturi si device-uri inteligente. Apple a semnat parteneriate cu producatori auto pentru integrarea iOS in sistemele electronice ale automobilelor, inregistreaza patente "ciudate" care nu au nicio legatura cu smartphone-urile, iar Google este din ce in ce mai interesata de inovatia wearables, si nu ma refer aici la Glass, ci la preluarea Nest si a altor companii cu activitate orientata spre dezvoltarea AI.

In concluzie, cred cine va reusi sa fie primul care sa ofere un ecosistem complex va deveni gigantul tehnologic al urmatorului deceniu.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: tizen os tizen developer ecosistem tizen samsung intel tizen Linux foundation tizen association
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google