Apple ar putea cumpara Here Maps de la Nokia, pentru ca inovatia americanilor sufera profund

de Radu Eftimie | 23 aprilie 2015

Stirea, in esenta, este legata de o potentiala tranzactie prin care Apple ar fi interesata sa cumpere de la Nokia serviciul de navigatie Nokia Here. Informatia a fost publicata de Blommberg si preluata de toata lumea.

Apple nu este singurul potential cumparator al serviciului Here al Nokia, dupa cum mai scrie sursa amintita, compania finlandeza fiind "petita" si de nume precum Alibaba, Amazon, Facebook, Baidu. Desigur, cel mai important brand dintre cele speculate pentru achizitia Here ramane Apple, cam din orice unghi am privi lucrurile (ca putere financiara, a brandului etc.).

Dincolo de tranzactia in sine, interesanta este istoria declaratiilor CEO-ului Tim Cook la adresa Nokia, declaratii peste care merita sa ne aruncam o privire.

In septembrie 2012, Apple o dadea in bara serios cu propria aplicatie Maps, iar Tim Cook posta pe site-ul Apple o scrisoare prin care, nu doar ca prezenta scuze utilizatorilor de iPhone 5 pentru problemele cu hartile iOS 6, ci le recomanda acestora sa foloseasca alte produse. Si mai surprinzatoare era sugestia directa facuta de Tim Cook consumatorilor Apple carora le recomanda, pana la imbunatatirea Maps, sa foloseasca servicii precum Nokia Maps.

Suntem in 2015, iar hartile Apple, desi au primit imbunatatiri, par sa nu se ridice inca la inaltimea cerintelor actuale ale pietei, iar in aceste conditii o preluare a HERE maps de la Nokia ar fi justificata. Desi...

...mai interesanta este o alta declaratie a lui Tim Cook, facuta la un an dupa gafa cu Apple Maps. In septembrie 2013, Tim Cook revenea si comenta asupra situatiei Nokia, cu acea cantitate de aroganta de care dispunea doar Steve Jobs.

"Cred ca soarta Nokia ofera o avertizare pentru intreaga industrie ca fara inovatie se ajunge la moarte", afirma Tim Cook atunci, in cadrul unui interviu. Mai corect ar fi fost sa spuna ca orice inovatie, oricat de importanta ar fi, nu poate cuceri lumea in lipsa unui marketing eficient. Iar Apple este o companiei de marketing inainte de orice altceva. In plus, de la aparitia primului iPhone incoace (device care intr-adevar a schimbat din temelii industria mobila) ce a mai inovat Apple? Este Apple Watch o inovatie? NU, exista pe piata smartwatch-uri cu caracteristici si design de top, dar inutile, la fel cum este, pana la urma, si Apple Watch, daca privim lucrurile pragmatic, nu prin prisma marketingului!

Revenind la HERE si posibila achizitie de catre compania din Cupertino ...care va fi rezultatul daca tranzactia se va realiza?

Peste o perioada, sa spunem peste un an, Tim Cook va urca pe scena centrului Moscone din San Francisco si va anunta un nou produs inovator pe care doar Apple l-ar fi putut concepe: Apple iHere...

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: apple cumpara here nokia here harti nokia vinde here apple marketing tim cook
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google