Android M Developer Preview - primele detalii oficiale, cu bune si cu rele

de Radu Eftimie | 28 mai 2015

Seful Android, Sundar Pinchai, a prezentat in aceasta seara, impreuna cu echipa sa, primele detalii oficiale legate de Android M, urmatorul upgrade major al sistemului mobil de operare al Google. Multe dintre informatiile anticipate inainte de conferinta au fost confirmate, altele, nu. Pe scurt, Android M se va concentra mult mai mult pe experienta oferita utilizatorilor decat pe modificari de ordin grafic pentru interfata OS-ului.

Android M Developer Preview, care devine disponibil pentru dezvoltatori (pe device-uri Nexus, evident), va aduce sase schimbari importante, dupa cum au anuntat reprezentantii companiei.

Prima se refera la posibilitatea ca in Android M utilizatorii sa previzualizeze si sa aleaga permisiunile aplicatiilor pe care le vor instala. Era si timpul, am putea spune, mai ales ca nu exista utilizator care sa nu se fi intrebat la un moment dat de ce are nevoie un anumit joc de ... contactele din agenda sa personala.

Din punctul nostru de vedere, a doua cea mai importanta completare a sistemului de operare pe care o va aduce Android M este optimizarea consumului de baterie. Totusi, nu este ce ne asteptam. In stand by, cel putin, Google afirma ca smartphone-urile cu Android M vor oferi de doua ori mai multa autonomie decat in cazul Lollipop. Din pacate, se pare ca Google a fost nevoit sa se limiteze la aceasta imbunatatire pe parte de consum, desi am fi dorit sa auzim de la Sundar Pinchai ca autonomia de lucru primeste un boost, nu timpul in care smartphone-ul va fi utilizat...

Tot din pacate, in cadrul keynote-ului conferintei nimeni de la Google nu a pomenit nimic despre reducerea consumului RAM, asa ca trebuie sa ne asteptam la noi aparitii de smartphone-uri cu 3GB sau 4GB RAM pentru ca device-urile sa ruleze fluent atunci cand este nevoie de putere de procesare.

Tot la capitolul acesta exista, insa, si o veste buna, respectiv implementarea USB Type-C, despre care stim deja ca este reversibil si ca va permite dezvoltarea de smartphones cu incarcare rapida. Google afirma ca lucreaza deja cu principalii producatori de device-uri mobile pentru includerea tehnologiei in urmatoarele smartphones si tablete ce vor rula Android M.

De asemenea, Google a confirmat informatiile care circulau de ceva timp legate de includerea in Android M a suportului nativ pentru senzorii de amprenta, iar terminalele care vor fi lansate avand aceasta functie vor oferi userilor posibilitatea sa se autentifice in diferite aplicatii, sa confirme cumparaturile facute online si sa deblocheze telefonul.

Nu in ultimul rand, Google a anuntat Android Pay, solutia rivala a Apple Pay, care va fi disponibila in versiunea finala a Android M. Compania a semnat deja parteneriate cu o serie de banci si cu principalii procesatori de plati online si, de asemenea, a anuntat ca un numar impresionant de branduri din comert si servicii implementeaza Google Pay in propriile aplicatii. Google vorbeste despre 700.000 de astfel de companii!

Ultimele doua directii sau noutati pe care Google mizeaza pentru finalizarea Android M (developerii vor avea destul de mult de munca pana atunci...) sunt optimizarea experientei Web (Chrome custo Tabs - care va fluidiza tranzitia dintre o aplicatie, de exemplu, catre o pagina web (si invers) si App Links o functie ce va putea recunoaste aplicatia nativa instalata in sistemul de operare, implicit deschiderea ei, dintr-un link primit, sa spunem, pe email.

Google a mai prezentat si cateva detalii despre Android Wear (platforma pentru gadgeturi wearable are deja peste 4000 de aplicatii), Android TV (HBO Now ajunge la utilizatorii Android), Google Photos (serviciu disponibil multi-platforma - Android, iOS, Web), Google Auto si alte noutati despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: android m prezentat google i o 2015 android M lansare noutati android M Sundar Pinchai
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google