Android, pe intelesul tuturor - ce este si ce face?

de Cristina Enescu | 18 august 2010

Platforma Android a celor de la Google marcheaza succes dupa succes pe piata de smartphone-uri.

Dupa ce a inregistrat o crestere de 886% si tot mai multi adepti, sistemul de operare Android a inceput sa reprezinte o amenintare pana si pentru atotputernicul iPhone.

Totusi, in ciuda succesului rasunator, multi nu stiu exact ce este si ce face Android.

Ce este Android?

Conform definitiei de baza, Android este un sistem de operare pentru smartphone-uri, asemeni platformelor iOS care ruleaza pe iPhone si BlackBerry OS ce functioneaza pe handset-urile BlackBerry.

Platforma a fost creata de Google si a rulat pentru prima data pe telefonul T Mobile G1, lansat in 2008.


De ce este Android atat de special?

Cei de la Google nu ar fi putut lua o decizie mai inteleapa atunci cand au decis sa lanseze Android ca un sistem open source.

Spre deosebire de iOS-ul iPhone-ului, care este strict sub controlul Apple, sau de cel al BlackBerry-ului, care se rezuma exclusiv la dispozitivele RIM,  Android nu este legat de un anume dispozitiv, iar orice producator hardware poate dezvolta pe acesta platforma.

In plus, Android chiar este un sistem de operare foarte bun. Este la fel de rapid ca iOS-ul, si are o interfata intuitiva si flexibila, dotata cu o multitudine de optiuni.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cei de la Google lucreza in permanenta la imbunatatirea platformei.

De ce Android si nu iPhone?

Unul dintre motivele pentru care utilizatorii aleg calea Google este modul in care sunt integrate serviciile Google, precum Gmail, Google Calendar sau Google Contacts – un feature ideal pentru cei care folosesc Google pentru email-uri, contacte si evenimente.

Odata ce ti-ai introdus numele de utilizator si parola Google, telefonul va importa automat mailurile, contactele si alte informatii folositoare, fara a fi nevoie de o sincronizare cu un computer.
Totodata, Android este apreciat pentru libertatea pe care o ofera cand vine vorba de instalarea aplicatiilor.

In vreme ce utilizatorii iPhone nu pot instala o aplicatie daca nu a fost acceptata in AppStore, posesorii de Android au la dispozitie libertatea de a instala orice aplicatie doresc, chiar daca nu este listata in Android Market place.

Platforma Google se mai remarca si prin diversitate.

Fara a incerca sa punem intr-o lumina proasta iPhone-ul, este clar ca ne putem achizitiona un telefon bazat pe Android fie de la Samsung, fie de la Motorola, HTC sau, in viitorul apropiat, de la LG. In vreme ce iOS-ul este doar unul.

"Donut," "Cupcake" and "Froyo" – versiuni Android

Android 2.2, cea mai recenta versiune a platformei Google are nume de cod Froyo (desert realizat din iaurt inghetat).

Spre deliciul utilizatorilor, Froyo vine cu imbunatatiri in ceea ce priveste viteza de operare, browserul, optimizarea utilizarii multiplelor home screen-uri sau posibilitatea de a updata mai multe aplicatii in acelasi timp.

“Donut” (gogoasa) a fost versiunea 1.6 a OS-ului Android.

A adus posibilitatea de a cauta bookmarks, de a sterge mai multe fotografii deodata sau de a cauta contacte direct de pe ecranul principal prin aplicatia Search.

O alta versiune imbunatatita a lui Android a fost 1.5, sau cum le place celor de la Google sa o numeasca, “Cupcake” (prajiturica).

Printre update-urile importante se numara captura video si rularea de filme, directoare pe desktop si widgets, upload foto direct pe Picasa si suport Bluetooth A2DP.

Ni se pare noua, sau celor de la Google le plac dulciurile?

Aplicatiile Android

In prezent exista aproximativ 70.000 de aplicatii Android, un numar modest spre deosebire de cele 225.000 care exista in Apple App Store.

Dar avand in vedere faptul ca dezvoltatorii de software prefera sa scrie aplicatii pentru sistemele de operare care permit migrarea catre alte platforme, Android are toate sansele sa depaseasca iPhone.


Cele mai bune telefoane Android

Pentru ca Android inseamna in primul rand diversitate si optiuni multiple, exista cateva smartphone-uri care vin numai cu feedback-uri pozitive de la utilizatori.

Printre acestea se numara HTC Evo 4G, Motorola Droid X, seria de telefoane Samsung Galaxy S, Motorola Droid 2 sau Sumsung Epic 4G.

Dezavantajele Android

Android este ideal cand vine vorba de setarea contului de e-mail, importarea contactelor din Gmail si folosirea calendarului, insa cand vine vorba de muzica si de continut video, esti pe cont propriu, pentru ca Android nu are nicio aplicatie de media dezvoltata de Google, asa cum iPhone are iTunes.

Android ofera o multime de optiuni legate de folosirea telefonului si a continutului mobil, un lucru foarte bun pentru userii experimentati, dar un dezavantaj pentru incepatori.

Sursa: Yahoo News

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google