Piata browser-elor: Firefox 3.5 a eclipsat Chrome

de Vlad Matei | 6 iulie 2009

Mozilla poate sarbatori cu adevarat lansarea ultimului browser, Firefox 3.5. Browserul celor de la Mozilla a eliminat handicapul de 2% in timpul ultimei saptamani, surclasand pentru prima data browserul celor de la Google, Chrome.In ultimul timp, browser-ele celor de la Mozilla, Firefox, si de la Microsoft, IE8, si-au incetinit cresterea spectaculoasa. Chiar daca acestea se afla intr-un trend ascendent, ele castiga tot mai greu teren in fata competitorilor.

Cu toate acestea, perioada in care ne aflam este cea mai interesanta din punctul de vedere al dezvoltarii, conform Net Applications. Apple a introdus cel mai rapid JavaScript pentru browsere, Microsoft a trecut la o versiune mult imbunatatita a IE8 iar Mozilla tocmai a lansat o noua versiune a Firefox, 3.5.

In ceea ce priveste cifrele exacte, Microsoft, prin Internet Explorer, a avut o cota de piata zilnica de 65,64% in luna iunie, in scadere fata de sfarsitul lui 2008 (68,15%). Urmeaza Firefox cu 22, 14% (in crestere, fata de 21,34%), Safari cu 9,01% (7,93% anterior), si Chrome cu 2.01% (in crestere fata de 1,04%).

Chiar daca Firefox este intr-un trend ascendent, Internet Explorer este relativ stabil conform analizelor din ultimele trei luni reusind sa confirme asteptarile celor de la Microsoft: sa castige timp pentru pregatirea unui nou browser.

Intre timp, Firefox 3.5 a trecut pragul de 2% pentru prima data pe 3 iulie (2,31%). Versiunile 3.0.x au scazut la 19,31% in aceeasi zi, demonstrand ca utilizatorii de Firefox 3.0 s-au orientat spre versiunea imbunatatita. Interesant este si faptul ca sunt inregistrate in aceeasi perioada cresteri semnificative pentru Chrome si Safari. Chrome a trecut si el de 2% pe piata dar este in urma lui Firefox 3.5 ceea ce inseamna ca Google si-a dublat cota de piata in prima jumatate a anului. Conform cifrelor, Chrome are undeva intre 15 si 20 de milioane de utilizatori.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google