Web-ul ar putea sa nu mai fie “world wide”. Se aloca ultima transa de adrese IP

de Laurentiu Crisu | 31 ianuarie 2011

Potrivit statisticilor confirmate de ONU, numarul persoanelor care folosesc internetul a ajuns la 2 miliarde. Iar, odata cu atingerea acestei cifre, ultima transa de adrese web este pe cale de a fi alocata.

Internetul ruleaza acum in intregime pe protocolul numit IPv4, care suporta 4.3 miliarde de adrese web. Cand toate acestea vor fi distribuite computerelor, telefoanelor mobile si celorlalte aparate electronice care se pot conecta la Internet, un nou sistem, numit IPv6 va furniza spatiul necesar pentru mai multe miliarde de adrese.

Din pacate, internetul IPv4 nu poate comunica cu IPv6, cel din urma sustinand in prezent doar 1% din traficul web.

Exista posibilitatea ca oricine incearca sa conecteze un dispozitiv nou printr-o adresa de web IPv6 sa nu aiba acces la internet de pe un echipament IPv4, intrucat majoritatea providerilor de internet nu au migrat catre noul sistem.

Potrivit analistilor, in urmatorii ani va exista o explozie de dispozitive IPv6, la care insa consumatorii vor avea putine ocazii de a se conecta.

Pe 8 iunie, Google, Facebook, Yahoo si alte companii de top din domeniul internetului vor face trecerea la versiunea IPv6 a site-urilor lor.

De asemenea, Vint Cerf, unul dintre “parintii fondatori” ai web-ului, conduce o campanie globala prin care incurajeaza furnizorii de Internet si managerii din IT sa face trecerea catre noul sistem.

Exista posibilitatea ca majoritatea schimbarilor sa aiba loc fara ca utilizatorii sa piarda accesul la vreo “bucatica” a web-ului, intrucat acestia vor face parte din ciclul de upgrade al software-ului si hardware-ului standard.

Se spera ca disponibilitatea noilor adrese web sa permita conectarea la internet a mai multor dispozitive, asemeni tabletelor, precum si a altor obiecte care pana acum nu aveau nicio legatura cu web-ul.

Cerf a dat exemplul unui dop de pluta dintr-o sticla, care foloseste o adresa de web pentru a-i spune consumatorului cand este timpul optim pentru a consuma bautura dar si provenienta acesteia.

Sursa: The Telegraph

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer