Vulnerabilitate critica in laptopurile MacBook

de Laurentiu Crisu | 25 iulie 2011

Celebrul hacker si expert in securitate informatica, Charlie Miller sustine ca a descoperit o modalitate prin care notebook-urile MacBook pot fi hack-uite cu usurinta.

Expertul a gasit o vulnerabilitate in securitatea MacBook-urilor intr-o zona careia i se acorda putina atentie: bateria.

Potrivit Digital Trends, punctul slab al laptop-urilor Apple – fie ele Macbook, MacBook Air sau Macbook Pro – este firmware-ul dintr-un chip care controleaza bateriile.

Microcontroller-ul este cel care monitorizeaza nivelul de energie dintre-un laptop modern, permitandu-i OS-ului sa verifice gradul de incarcare al bateriei. Acest cip regleaza temperatura si opreste incarcarea in momentul in care dispozitivul este inchis.

Vulnerabilitatea gasita de Miller este generata de faptul ca aceste cipuri sunt livrate cu parole standard. Daca aceste parole sunt descoperite, firmware-ul poate fi exploatat si controlat in intregime.

Infractorii cibernetici ar avea astfel posibilitatea de a instala malware pe cip, prin care ar putea fura date sau determina distrugerea computerului.

Miller planuieste sa lanseze un fix pentru aceasta vulnerabilitate in cadrul conferintei pe teme de securitate Black Hat, programata pentru luna august. Expertul lucreaza la un instrument numit “Caulkgun, care selecteaza aleatoriu parolele firmware, protejand astfel impotriva exploatarilor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google