Vine IPocalipsa! Ultima transa de adrese IP a fost alocata

de Laurentiu Crisu | 4 februarie 2011

Iata ca inevitabilul s-a intamplat. Atarnati placuta cu “Nu mai avem locuri disponibile”. Internetul a ramas fara camere.

In cadrul unei ceremonii care a avut loc astazi in Florida, ultima transa de adrese IPv4 a fost alocata Registrelor Regionale de Internet, al caror rol este sa distribuie mai departe aceste ultime adrese.

Anuntul de astazi nu a venit ca o noutate, in conditiile in care suntem martorii unei explozii de dispozitive care se pot conecta la Internet, iar numarul tot mai mare de utilizatori a accelerat cererea pentru adrese IP.

Adresele Internet Protocol identifica dispozitivele care sunt conectate la Internet, permitandu-le sa comunice intre ele. Internetul ruleaza acum pe protocolul numit IPv4, care suporta 4.3 miliarde de adrese web. 

Dupa cum spunea si “parintele Internetului”, Vint Cerf, cel responsabil pentru alegerea numerelor de 32 de biti, “Cine dracu a stiut cat de mult spatiu avem nevoie pentru adrese?”

Singura speranta a Web-ului pentru a scapa de “Apocalipsa” este implementarea noii infrastructuri, denumita IPv6, care, pe langa faptul ca va creste exponential numarul de adrese, va creste si numarul de biti suportati, de la 32 la 128.

Citeste mai multe despre IPv4 si IPv6 pe Wikipedia.

Astfel, potrivit lui Cerf, IPv6 va putea gazdui pana la “340 de miliarde de miliarde de miliarde de adrese”. In total 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 de adrese.

IPv6 se anunta a fi insa un procedeu greu de implementat, cu atat mai mult cu cat consta in determinarea unei intregi planete sa accepte migrarea catre un nou sistem.

Pentru a ajuta la o tranzitie cat mai usoara, companiile tech importante – printre care Facebook, Google, Microsoft si Yahoo – vor participa anul acesta la World IPv6 Day, un test pe care il vor efectua pentru a se asigura ca sistemele lor sunt pregatite sa faca schimbul.

Disparitia adreselor IP va lovi in primul rand Asia, care mai are la dispozitie aproximativ 50 de milioane de adrese. Prin urmare, cel mai probabil alocarea lor va avea loc in urmatoarele luni. 

Europa va fi urmatoarea lovita de “cataclism”, pe la sfarsitul anului 2011, dupa care va urma America de Nord, candva in 2012.

Sunteti pregatiti pentru IPocalipsa?

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer