VIDEO: Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile online

de Radu Eftimie | 28 septembrie 2011

Google in colaborare cu Muzeul Israelului din Ierusalim au pus in practica un proiect prin care au adus in online manuscrisele de la Marea Moarta.

Proiectul intreprins de Google nu face altceva decat sa confirme tendinta de de digitalizare a lucrarilor de pe hartie. In cazul celor cu o vechime considerabila, digitalizarea este in plina expansiune.

Google si-a anuntat intentia de a materializa proiectul inca de anul trecut, iar autoritatile israeliene si-au dat acceptul in octombrie anul trecut. Manuscrisele de la Marea Moarta sunt cele mai vechi scrieri biblice cunoscute care acum pot fi vazute si studiate nu doar de cei care ajung la Ierusalim, ci si de pasionatii de istorie a religiilor din orice colt al lumii, prin intermediul internetului.

Online, textele pot fi consultate pe site-ul muzeului.

Fotografiile care au fost realizate de Google sunt de rezolutie mare (1200 MP), ceea ce inseamna ca veti putea vedea cele mai mici detalii ale pergamentelor. Deocamdata sunt disponibile online, in PDF, cinci dintre aceste manuscrise, iar cei care le acceseaza beneficiaza si de varianta tradusa in engleza (limba originala este aramaica).

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google