Un roman risca 20 de ani de inchisoare pentru escrocherii pe eBay

de Cristina Enescu | 18 februarie 2011

Romanii au talent si arata ingeniozitate, aptitudini de care sunt capabili mai ales peste hotare. Unul dintre co-nationalii nostri a recunoscut ca a participat la o inselaciune bine organizata, care le-a adus infractorilor suma de 2.7 milioane de dolari, provenita de la utilizatorii ai marketplace-urilor precum eBay, Craiglist sau AutoTrader.com.

Adrian Ghighina in varsta de 33 de ani, din Bucuresti, a pledat vinovat la acuzatia de conspiratie, frauda bancara si spalare de bani, adusa de Departamentul de Justitie din Statele Unite.

Potrivit procurorilor, Ghinghina organiza licitatii fictive pentru bunuri inexistente, cum ar fi masini sau motociclete. Victimele care “castigau licitatia” erau ulterior indrumate sa trimita banii cel mai adesea prin Western Union. 

Romanul facea parte dintr-un grup de 11 persoane implicate in aceasta scamatorie, care dateaza inca din noiembrie 2004, timp in care au fost escrocate aproximativ 1100 de persoane.

Lui Ghinghina ii reveneau aproximativ 20-40 de procente din sumele pe care le primea, sume ce totalizau adesea sute de mii de dolari odata.

Sentinta va fi pronuntata pe data de 9 mai, romanul riscand pana la 20 de ani de inchisoare. In prezent ispaseste o pedeapsa de 27 de luni intr-o inchisoare din Florida pentru frauda cu cardul.

Aceste tipuri de escrocherii reprezinta inca o problema majora pentru marketplace-urile online. Craiglist de exempu sfatuieste utilizatorii sa nu trimita niciodata banii in avans prin serviciile de transfer bancar, pentru ca “oricine va va cere sa faceti asta este un escroc.”

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer