Romania, in top 10 al surselor de malware in septembrie

de Laurentiu Popa | 21 octombrie 2011

Expertii Kaspersky Lab au redactat raportul celor mai importante incidente informatice ale lunii septembrie, Romania fiind pe locul zece in topul tarilor care au distribuit malware, cu un procent de 1,97%. Pe primele trei pozitii se afla SUA, cu 22,14%, urmate de Rusia (15,18%) si Germania (14,37%).

In luna septembrie, solutiile de securitate informatica ale Kaspersky Lab au blocat aproximativ 213 milioane de atacuri de retea, au prevenit 80 de milioane de tentative de infectare cu malware web, au identificat si neutralizat 263 de milioane de programe periculoase pe computerele utilizatorilor si au fost date 80 de milioane de verdicte in urma analizei euristice.

Printre cele mai importante incidente informatice de luna trecuta, care au avut ca tinta utilizatorii individuali, a fost atacul asupra DigiNotar, una dintre numeroasele firme din intreaga lume, care elibereaza certificate digitale de securitate (SSL) pentru mai multe resurse online, inclusiv retele sociale si servicii de e-mail.

In urma atacului, infractorii cibernetici au eliberat certificate digitale false in numele unor giganti din industria IT – Gmail, Mozilla, Facebook si Twitter. Ulterior, a fost descoperit faptul ca utilizarea acestor certificate era parte a unui plan de atac asupra utilizatorilor de Internet din Iran.Acest caz demonstreaza inca o data ca sistemul actual, prin care mai multe autoritati elibereaza astfel de certificate, este foarte slab protejat si contrazice insasi ideea de certificare digitala.

Nici utilizatorii de Mac OS X nu au fost ocoliti de atacuri informatice in luna septembrie, malware-ul fiind ascuns in fisierele PDF primite ca atasamente de e-mail. Backdoor.OSX.Imuler.a a fost identificat la sfarsitul lunii trecute, fiind ascuns intr-un document PDF destinat utilizatorilor Apple si avand capacitatea de a primi comenzi de la un server de control, precum si de a descarca in sistemul infectat alte fisiere suspecte sau de a trimite capturi de ecran cu activitatea desfasurata pe Mac.

De asemenea, in septembrie au fost detectate 680 de noi programe periculoase pentru telefoanele mobile, din care 559 erau create pentru platforma de operare Android. In ultimele luni, numarul amenintarilor informatice pentru acest sistem de operare a crescut semnificativ, foarte multe dintre acestea avand functionalitate de backdoor – 182 de programe periculoase (32,5%) din totalul celor 559.

La acestea se adauga calul troian ZitMo (ZeuS-in-the-Mobile), varianta pentru smartphone-uri a troianului ZeuS, care poate intercepta SMS-urile trimise de catre banca, pentru ca un client sa poata autoriza tranzactia realizata prin intermediul serviciului de online banking.

Nu in ultimul rand, septembrie a adus si o victorie importanta in lupta impotriva botnet-urilor – inchiderea retelei de calculatoare-zombie Hlux/Kelihos. Kaspersky Lab, Microsoft si compania IT Kyrus Tech au colaborat la desfasurarea operatiunilor de inchidere a acestui botnet, compus din aproximativ 40.000 de computere infectate, si folosit de catre infractorii cibernetici pentru a trimite miliarde de mesaje spam, a fura informatii personale, a lansa atacuri DDoS, precum si pentru alte activitati ilegale.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google