Romania fruntasa la spam – suntem pe locul 5 in lume !

de Bianca Dinu | 4 octombrie 2010

Laboratorul anti-malware al Panda Security a publicat raportul trimestrial privind activitatea atacurilor informatice la nivel mondial. In cel de-al treilea trimestru al acestui an, troienii s-au clasat pe primul loc, pentru ca 55% din toate noile amenintari au fost din aceasta categorie.

Infectarea prin e-mail, care in mod traditional este cel mai popular mod pentru raspandirea malware, a scazut in favoarea unor metode mai moderne: utilizarea retelelor sociale cum ar fi atacurile clickjacking folosind butonul "Like" din Facebook, pagini Web false pozitionate in topul afisarilor motoarelor de cautare (BlackHat SEO), exploatarea vulnerabilitatilor “zero-day”. 

In plus, sistemul de operare pentru smartphone-uri, Google Android a intrat in randul tintelor principale. Recent, au aparut si alte amenintari care urmaresc in special cresterea valorii facturilor de telefonie sau afecteaza functia de geolocalizare a terminalelor mobile. 

Intr-un clasament al tarilor si regiunilor care sufera cele mai multe infectii, in fruntea listei se afla Taiwan, urmata de Rusia, Brazilia, Argentina, Polonia si Spania.


In aceste trei luni am asistat, de asemenea, la ceea ce ar putea fi inceputul unui val de amenintari directionate catre smartphone-uri si se pare ca hackerii au inceput cu popularul sistem de operare Google Android. Doua aplicatii au fost dezvoltate special pentru aceasta platforma: FakePlayer, care, sub masca unui player video, trimite mesaje SMS fara stirea utilizatorilor, crescand in consecinta valoarea facturii si TapSnake, o aplicatie deghizata in joc care trimite coordonatele GPS ale utilizatorului la o companie de spionaj.

Situatia in ceea ce priveste spamul nu s-a imbunatatit. Metodele de distribuire a spamului s-au perfectionat, la acest moment spam fiind trimis chiar prin fisiere mp3. 

95% din mesajele email aflate in cirulatie sunt catalogate ca spam. Multe din aceste mesaje sunt trimise de botneti (acele calculatoare controlate de hackeri), bineinteles, fara stirea utilizatorilor acestor calculatoare. 

In aceasta perioada, primele 10 tari emitente de spam au diseminat 55% din mesajele nedorite aflate in circulatie. Daca in trimestrul al doilea Romania se situa pe locul 8, in intervalul iulie-septembrie, a urcat pe locul 5 la nivel mondial. 3 tari din Europa de Est sunt situate in primele 5 tari, iar Marea Britanie a iesit din top 10.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google