Proiectul Google de digitizare a cartilor lumii a fost respins

de Bianca Dinu | 23 martie 2011

Ambitia celor de la Google de a crea cea mai mare biblioteca online si librarie digitala a devenit pura fictiune, din cauza unui problemelor legate de copyright.

Planul companiei de a digitiza fiecare carte publicata vreodata si de a face continutul disponibul publicului larg a fost anulat zilele trecute, cand un judecator din New York a respins intelegerea in valoare de 125 de milioane de dolari pe care compania o stabilise cu grupurile compuse din autori si edituri.

Potrivit judecatorului Denny Chin, decizia a fost luata pe fondul legilor de copyright si anti-trust, iar un verdict in favoarea Google i-ar fi acordat gigantului un “monopol de facto” si dreptul de a avea profit de pe urma cartilor fara permisiunea detinatorilor drepturilor de autor.

La originea intelegerii in valoare de 125 de milioane de dolari a stat un proces intentat in anul 2005 impotriva Google de catre Ghilda Autorilor si Asociatia Editurilor Americane, 

Google a demarat proiectul bibliotecii digitale in 2004. In 2005, Ghilda Autorilor si Asociatia Editurilor Americane s-au autosesizat si au dat in judecata compania. Dupa doi ani de negocieri, autorii, editurile si Google au ajuns la intelegerea de 125 de milioane de dolari, care urma sa transfere in era digitala milioane de lucrari.

Acordul a fost insa supus unor valuri de critici venite din partea rivalilor Google, adica Amazon si Microsoft, precum si din partea unor academicieni, autori, experti in copyright sau guverne. 

Judecatorul Denny Chin a recunoscut ca “dezvoltarea unei librarii digitale ar reprezenta un beneficiu pentru multi”, insa a fost de parere ca intelegerea propusa “nu a fost corecta, adecvata sau rezonabila.” 

Cu toate astea a lasat deschisa posibilitatea ca un aranjament revizuit sa treaca de controlul legal. Acum ramane de vazut daca Google, Ghilda Autorilor si Asociatia Editurilor Americane vor reusi sa modifice acordul astfel incat sa obtina aprobarea.

Sursa  

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google