Pentagonul recunoaste ca a fost tinta unui atac cibernetic de mare amploare in luna martie

de Silviu Anton | 15 iulie 2011

Pentagonul a suferit una dintre cele mai mari pierderi de date in martie anul acesta, cand 24 000 de fisiere au fost furate in cadrul unui atac organizat de catre un guvern strain.

Dezvaluirile au fost facute de William Lynn, adjunctul secretarului apararii, care a mentionat ca informatiile au fost furate din calculatoarele unui contractor privat din industria apararii.

Potrivit publicatiei The Telegraph, guvernul SUA are “o oarecare idee” despre identitatea celor responsabili de atac, insa nu au fost facute mai multe detalii care sa indice provenienta hack-ului.

Majoritatea atacurilor cibernetice din SUA au fost puse pe seama Chinei si a Rusiei, iar una dintre cele mai mari temeri ale Pentagonului este ca in cele din urma, un grup terorist va dobandi abilitatea de a fura date.

Lynn a mentionat atacul din luna martie in cadrul prezentarii noi strategii cibernetice, care catalogheaza spatiul cibernetic drept o zona de razboi, asemeni aerului, pamantului si apelor.

Noua strategie impune dezvoltarea unor retele de computere mai avansate, prin care armata sa isi poate continua operatiunile in eventualiatea unui atac asupra sistemelor critice.

Pentagonul isi manifesta de mult timp ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatea sistemelor sale.

Temerile institutiei au crescut odata ce armata a devenit mai dependenta nu numai de propriile computere, dar si de cele ale contractorilor, inclusiv ale furnizorilor de combustibili si electricitate.

Potrivit adjunctului, intruziunile din ultimii ani au compromis unele dintre cele mai sensibile sisteme ale Pentagonului, printre care tehnologii de supraveghere si sisteme de comunicatii prin satelit.

Penetrarea retelelor computerizate din industria apararii a targhetat o gama variata de hardware militar, printre care sisteme de urmarire a rachetelor si avioane de lupta.

In cadrul unei sedinte de Senat care a avut loc luna trecuta, secretarul apararii Leon Panetta a declarat ca “exista o mare posibilitate ca urmatorul Pearl Harbour” sa fie un atac cibernetic care sa paralizeze reteaua energetica a Statelor Unite si sistemele financiare si guvernamentale.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google