Mai multe amenintari online

de Laurentiu Popa | 4 noiembrie 2011

Numarul de tulpini noi de malware continua sa creasca; G Data Security Labs a contabilizat peste 1,2 milioane doar in prima jumatate a anului. Cu toate astea, aflam din sondajul international G Data Security Survey 2011 realizat la nivel global ca unul din noua utilizatori de Internet nu folosesc o solutie de securitate eficienta.

O proportie semnificativa din populatia Marii Britanii navigheaza pe Internet neprotejata (sursa: Ofcom, The Communications Market 2011, Q1). Desi aproape jumatate dintre utilizatorii de Internet din Marea Britanie au platit pentru solutia instalata, 44% se bazeaza pe programe gratuite de securitate, solutii care nu sunt la fel de eficace precum solutiile platite. La nivel global, patru din zece utilizatori considera solutiile gratuite a fi egale cu pachetele de securitate platite, ca nivel de performanta si de tehnologie. Aceste rezultate sunt ingrijoratoare, deoarece astfel de utilizatori de Internet sunt tinte usoare pentru infractorii cibernetici. Pentru mai multe informatii despre comportamentul utilizatorilor si cunostintele acestora despre amenintarile online, consultati G Data Security Survey 2011.

Cum se protejeaza utilizatorii in fata amenintarilor online?

Aproape noua din zece utilizatori de Internet din intreaga lume folosesc o solutie de securitate pentru a se proteja impotriva amenintarilor de pe Internet. Aceasta este vestea buna. La polul opus, unsprezece la suta din utilizatorii de Internet navigheaza pe web fara o protecţie adecvata. La acest capitol, cel mai rau stau acest capitol, cel mai rău stau utilizatorii din Rusia și Olanda.
Aproape jumatate din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, USA si Rusia au platit pentru un pachet de securitate. Cu toate acestea,  mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj din Franta, Germania, Italia si Spania folosesc o solutie de securitate gratuita.

Utilizatorii nu sunt constienti de diferentele de performanta dintre software-ul de securitate gratuit si cel platit

La scara globala, patru din zece utilizatori de Internet considera nivelul de performanta al unei solutii de securitate gratuite a fi la acelasi nivel cu cel al uneia platite. Acest punct de vedere este impartasit de aproximativ 50% din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, Franta, Germania sau Italia.

42% dintre utilizatorii de Internet din Germania si Marea Britanie care folosesc un pachet gratuit de antivirus cred ca folosesc o suita cu protectie completa, iar aproximativ 10% nici macar nu stiu ce tip de solutie au instalata pe computer. Aceasta conceptie gresita se poate dovedi a fi una costisitoare pentru utilizatori. Peste toate acestea, programele gratuite de securitate, de regula, includ un numar limitat de tehnologii de securitate, ceea ce inseamna ca PC-ul nu este complet protejat de toate amenintarile de pe Internet.

Solutiile de protectie antivirus gratuite includ rareori un filtru http, care sa depisteze un cod malware intr-un site web si sa-l blocheze inainte de a ajunge la browser. Acelasi lucru este valabil si pentru firewall-uri puternice, care ofera protectie in fata atacurilor directe sau pentru module anti-phishing, care impiedica accesul utilizatorilor la site-uri frauduloase.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google