Istoria Internetului

de Laurentiu Crisu | 19 august 2010

Internetul prezinta posibilitati nelimitate de comunicare si accesare a datelor si informatiilor. Tocmai de accea dependenta noastra fata de aceasta “entitate” devine din ce in ce mai pregnanta.

Dar sunt putini cei care cunosc istoria Internetului si evolutiile pe care le-a parcurs de-a lungul timpului.

Iata cele mai importante repere de la aparitia Internetului pana in prezent:

In 1962, J.C.R. Licklider lansa ideea de “Retea Intergalactica”. Conceptul lui presupunea crearea unui  retele care sa interconecteze toate computerele la nivel global.

In acelasi an Licklider a fost ales pentru a conduce activitatea de cercetare desfasurata de Agentia Americana pentru Proiecte Militare Avansate (DARPA) in domeniul imbunatatirii metodelor de utilizare militara a computerelor.

Licker a intrezarit nevoia unui colaborari a agentiei cu alte institutii, cum ar fi universitatile.

In 1974 Vint Cerf si Bob Kahn folosesc pentru prima data termenul “Internet”, intr-un protocol care reglementa transmisia de date.

In 1976 aparea Ethernet-ul prin folosirea pentru prima data a, cablurilor coaxiale, utilizate la transmisia rapida a datelor.

Ethernet-ul a reprezentat un pas important in dezvoltarea retelelor locale de tip LAN.

In 1978 Gary Thuerk trimitea primul spam email catre 400 de utilizatori ai ARPANET, facand reclama la minicomputerele DEC produse de firma sa.

Pe 1 ianuarie 1983, TCP/IP (Transmission Control Protocol si Internet Protocol) este oficial adoptat de catre ARPANET (prima retea de calculatoare descentralizata) care a devenit, ulterior, si protocolul de baza al Internetului.

In 1984, dr. Jon Postel a lansat pentru prima data ideea domeniilor .com, .org., .gov., .edu., si .mil, intr-o serie de articole si lucrari.

In 1987 CompuServe lanseaza accidental formatul graphic GIF (Graphics Interchange Format), fara sa stie ca se afla in curs de patentare.

In 1989, The World, un provider de Internet oferea primuele servicii comerciale de Internet dial-up. Providerul Netom, care a fost infiintat cu un an inainte, si-a oferit serviciile publicului dupa The World.

Fondat de asemenea in 1989, Panix a fost al treilea provider de Internet.

In 1992, Corporatia pentru Educatie si Cercetare lanseaza World Wide Web.

In februarie 1993, NCSA (Asociatia Nationala pentru Aplicatii de Supercomputing) lanseaza prima prima interfata grafica pentru World Wide Web, denumita „Mosaic for X”.

In 1994 Pizza Hut lanseaza serviciile de comenzi online, direct din website-ul lor.

In 1995 antreprenorul Pierre Omydiar lanseaza AuctionWeb, care mai tarziu a devenit eBay.

In acelasi an, s-a restrictionat accesul direct la retea, astfel ca au fost contractate patru companii furnizoare de servicii care sa vanda conexiuni catre organizatii si companii.

In septembrie 1995 s-a instituit o taxa de 50 de dolari pe an, pe domeniu (exceptand domeniile .gov si .edu).

In 1996 este lansat Hotmail. Microsoft a cumparat proiectul un an mai tarziu, cu suma de 400 de milioane de dolari.

In 1998, Google, fondata de doi studenti, primeste finantare de la Andy Bechtolsheim de la Sun Microsystem si devine Google Technology Incorporated.

In 1999 tehnologia Wi-Fi este standardizata. In acelasi an s-a lansat Napster, primul program de file-sharing din istorie.

In anul 2001 este lansata Wikipedia.

In 2003 Apple lanseaza iTunes Stores, care continea doar 200.000 de cantece. In 24 de ore au vandut aproximativ 250.000 de melodii.

Pe 1 aprilie 2004, Google lanseaza serviciul Gmail, care oferea 1GB spatiu de stocare. Din cauza faptului ca Hotmail si Yahoo nu ofereau decat 2MB respectiv 4MB spatiu de stocare, multi au crezut ca este o gluma de 1 Aprilie.

In 2005, este lansat YouTube, primul site unde utilizatorii pot incarca si vizualiza videoclipuri. Google a cumparat compania un an mai tarziu pentru 1.6 miliarde de dolari.

In 2006, Dom Sagolla lanseaza Twitter. In acelasi an, Facebook ridica restrictiile si devine disponibil pentru oricine (pana atunci, conturile Facebook nu erau deschise pentru toata lumea, acestea putand fi create numai de catre studentii Universitatii Harvard).

In fiecare luna a anului 2009, traficul mobil de date a depasit traficul de voce.

Sursa: Gizmodo

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer