Iranul planuieste sa se deconecteze de la World Wide Web si sa isi construiasca un “Internet national”

de Cristina Enescu | 30 mai 2011

Iranul se pregateste sa puna in practica o forma agresiva de cenzura, un asa numit Internet national, care ar putea conduce la deconectarea ciberspatiului iranian de restul lumii.

Autoritatile regiuni considera acest proiect o modalitate prin care ar pune capat luptei pentru control asupra Internetului. Conducerea tarii promoveaza de asemenea Internetul national ca pe o modalitate prin consumatorii ar putea economisi bani si ca pe o masura de conservare a codului islamic moral.

Un reprezentat al Ministerului Comunicatiilor a declarat pentru o agentie de presa iraniana ca in curand 60% din casele si afacerile din tara vor fi conectate la noua retea interna, urmand ca in aproximativ doi ani, aceasta sa fie extinsa la intreaga tara.

Neobisnuita initiativa face parte dintr-o serie de eforturi prin care regimul de la putere si-a propus sa elimine ceea ce considera o amenintare majora: o invazie online de idei, cultura si influente occidentale. In cadrul discursurilor recente, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei si alti oficiali de top au numit acest conflict emergent “razboiul soft”.

Potrivit unei serii de stiri aparute saptamana trecuta in presa locala, Iranul intentioneaza sa-si lanseze si propriul sistem de operare in urmatoarele doua luni.

Potrivit autoritatilor, noua retea ar functiona initial in paralel cu internetul normal – bancile, ministerele si companiile mari vor continua sa aiba acces la world wide web, pentru ca in cele din urma retea nationala sa inlocuiasca Internetul global in Iran si in alte tari musulmane.

Este de asteptat ca masura sa genereze o serie in primul rand in ceea ce priveste investitiile. Chiar si pentru o tara izolata economic de Vest, Internetul reprezinta un instrument important de business.

Limitarea accesului ar putea indeparta investitorii veniti din Rusia sau China. Mai exista de asemenea problema expertizei si a resurselor. Exista slabe sanse sa Iranul sa poata crea echivalente ale motoarele de cautare si ale site-urilor populare.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google