In curand veti descarca obiecte de pe net. Vedeti cum!

de Liviu Petrescu | 2 februarie 2012

Descarcarea de obiecte de pe internet iese cu pasi mici din domeniul SF-ului si se apropie de realitate. Imprimantele 3D ar putea fi urmatoarea revolutie tehnologica, care ar permite crearea pe loc a unui obiect, dupa un sablon descarcat online.

Site-ul de sharing ThePirateBay a introdus recent o categorie noua de fisiere "Physibles", destinata descarcarii de sabloane 3D, care pot fi transformate in obiecte fizice cu ajutorul unei imprimante 3D. Tehnologia nu permite deocamdata instalarea unei astfel de imprimante in fiecare casa, dar momentul in care productia de bunuri ar putea fi revolutionata complet se apropie.

In curand veti descarca obiecte fizice de pe net. Vedeti cum!

"Daca am crea o paralela, ne aflam intr-o perioada asemanatoare inceputului anilor 1980 pentru industria computerelor, moment in care aceasta se apropia de computerele de uz casnic", a explicat Hod Lipson, profesor asociat de inginerie mecanica si tehnologia informatiei la Universatea Cornell, citat de Mashable.

Imprimanta 3D, pe mainile scolarilor

Tehnologia este deja disponibila unor elevi americani, care experimenteaza cu imprimanta 3D pentru a crea diverse obiecte. Riley si Vernon, elevi de clasa a opta la Discovery Charter School de langa San Francisco, au primit din partea producatorului 3D Systems o imprimanta pentru uz scolar.

Elevii au realizat pana acum zaruri, bijuterii si chiar piese de schimb pentru imprimanta 3D. Micutii viseaza insa la momentul cand vor putea crea cu ajutorul imprimantei 3D... o alta imprimanta 3D.

"E fantastic sa poti avea o idee si apoi sa o poti transforma rapid in realitate, sa creezi o copie perfecta pe care o poti atinge", a declarat Riley.

In curand veti descarca obiecte fizice de pe net. Vedeti cum!

Imprimanta 3D in industria alimentara

Imprimantele 3D au inceput deja sa fie folosite in industria alimentara. La Institului Culinar Francez din Manhattan, imprimantele 3D creeaza deja produse de patiserie. Imprimanta 3D functioneaza cu orice aliment moale, iar din ciocolata topita sunt create cu usurinta torturi si prajituri dupa modele 3D. Cu reteta bunicii si cu un model 3D, prajitura ar iesi de fiecare data la fel de buna si poate mai aspectuoasa.

In curand veti descarca obiecte fizice de pe net. Vedeti cum!

Viitorul imprimantelor 3D

Site-ul ThePirateBay sustine ca "in 20 de ani, iti vei putea downloada tenisi", dar profesorul de la Cornell crede ca industria imprimantelor 3D ar putea face progrese majore chiar mai repede. "Prevad un viitor important pentru imprimantele 3D, ale caror aplicatii individuale se vor dezvolta in urmatorii 10 ani. Cand dezvalui capacitatea de a crea obiecte fizice de orice forma, implicatiile sunt imense si ar putea afecta aproape fiecare aspect al vietii noastre", a declarat Lipson.

Folosirea casnica nu este insa singura tinta a imprimantelor 3D. La fel cum te duci la un centru Xerox pentru a obtine o cantitate mare de copii, obiectele complexe ar putea fi realizate de centre speciale, raspandite in fiecare mall. Chiar si micile afaceri si-ar putea imprima singure piesele componente necesare: un mecanic auto ar putea descarca online piesele necesare pentru a repara o masina.

In curand veti descarca obiecte fizice de pe net. Vedeti cum!

In ce domeniu credeti ca imprimantele 3D vor avea cel mai mare succes?

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer