How To: protejeaza-ti datele fata de alti utilizatori din aceeasi retea

de Liviu Petrescu | 16 ianuarie 2012

Cand PC-ul tau face parte dintr-o retea, este important sa stii cum sa-ti protejezi documentele personale de ceilalti utilizatori, fie ca sunt prieteni, cunostinte sau vecini.

O retea wireless ofera multe posibilitati de a accesa documentele si fotografiile de pe computerul tau. Lifehacker.com a adunat cateva sfaturi utile pentru cei care tin la intimitatea datelor personale atunci cand computerul face parte dintr-o retea.

1) Stabileste permisiunile de accesare

O masura importanta pentru protectia ta este securizarea fisierelor sau folderelor importante, stabilind permisiuni pentru vizualizare si editare. In Windows, dechide meniul fisierului cu click dreapta si mergi la Properties > Security. Cu ajutorul functiei Edit poti restrictiona astfel accesul la datele tale. Pe un computer Mac, mergi la meniul Info Properties, de unde poti stabilit permisiunile in Sharing & Permissions.

In afara de parolarea individuala a unor foldere, poti stabili acelasi tip de acces si pentru alte drive-uri din retea.

2) Dezactiveaza File Sharing si Network Discovery

Atunci cand siguranta este prioritara, dezactivarea optiunilor "File Sharing" si "Network Discovery" iti face computerul invizibil in retea. In Windows, optiunile sunt disponibile in Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center > Advanced Sharing Center. Aici, pot fi dezactivate toate optiunile de sharing. Pentru utilizatorii de Mac, optiunile de gasesc in System Preferences > Sharing.

3) Cripteaza drive-urile si folderele

Cu un program ca TrueCrypt, poti proteja in cel mai sigur mod fisierele si folderele tale, astfel incat nu vor putea fi deschise cu usurinta, nici daca securitatea retelei este compromisa. Un alt program util este 7-Zip, pentru fisierele de care nu ai nevoie frecvent. Acestea pot fi arhivate si incriptate cu sistemul AES-256.

4) Fa-ti un Guest Network

Atunci cand router-ul iti permite aceasta optiune, poti crea o retea separata pentru oricine este nevoit sa-ti acceseze reteaua de acasa. Poti folosi si doua routere separate si doua parole diferite pentru cele doua retele, pentru mai multa siguranta.

5) Ascunde fisierele

In afara de metodele clasice de a ascunde fisiere (Properties > Attributes), poti folosi si metode mai sofisticate pentru a face invizibile datele importante. Stenografia este o tehnica prin care orice fisier este ascuns intr-un bitmap sau PDF si este disponibila pentru utilizatorii Windows prin wbStego. Utilizatorii de Mac au la indemana alte solutii specifice pentru ascunderea fisierelor.

6) Creeaza un VPN

Cu ajutorul unui Virtual Private Network, ce poate fi realizat cu usurinta cu un soft ca Hamachi, asiguri criptarea tuturor datelor transferate in retea. Chiar daca cineva intercepteaza transferul de date, acestea nu pot fi citite.

7) Elimina intrusii

Asigura-te ca nu va exista niciun intrus in reteaua ta wireless, folosindu-te de capacitatile router-ului. Criptarea cea mai puternica poate fi realizata cu optiunea WPA2, ce iti asigura practic reteaua impotriva oricarui intrus, in afara de cativa hackeri cu adevarat priceputi.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google