Google implementeaza WebRTC in Chrome

de Dinu Boboc | 22 iunie 2011

La scurt timp dupa ce a lansat un program pentru chat audio si video in cadrul unui proiect open-source numit WebRTC, Google a inceput sa implementeze acest serviciu in browser-ul Chrome.

Softul de chat in timp real a inceput sa capete contur inca din 2010, odata cu achizitionarea companiei GIPS (Global IP Solutions), specializata pe telefonie online si videoconferinta, relateaza Cnet.

Principalul beneficiar al proiectului este Gmail, ale carui feature-uri de comunicare audio si video au nevoie de un plug-in propriu. Astfel, chatul Gmail devine tot mai important pentru companie, pe masura ce VoIP (voice over internet protocol) devine mai eficient si se integreaza tot mai bine cu serviciul Google Voice.

Dar Google si-a propus ca WebRTC sa fie utilizat si in afara Gmail, sperand ca va deveni un standard pentru comunicatiile online peer-to-peer si pentru protocoalele retelelor de comunicatii.

Intr-o postare pe blog-ul companiei, oficialii Google au subliniat ca au lansat pe piata aceasta tehnologie in format open-source si s-au aratat pregatiti sa lucreze si cu alte browser-e precum Mozilla si Opera pentru acest proiect.

Daca Google si companiile partenere vor reusi sa impuna aceasta tehnologie in mai multe browsere, WebRTC va putea fi accesibil oricui construieste o aplicatie sau un site web. Astfel, oricine ar putea construi un rival de temut pentru, sa zicem Skype, doar prin intermediul unei aplicatii web.

Programul WebRTC va ajunge in curand si pe Chrome. Scopul companiei este acela de a dota Chrome cu functia de Real-Time Communications (RTC) prin Javascript APIs (application programming interfaces), a explicat Henrik Andreasson, programator Google.

Potrivit acestuia, compania incearca sa furnizeze suport RTC pentru Chrome pe baza sistemului WebKit, motorul de browser open-source pe care se bazeaza Chrome.

WebRTC utilizeaza doua codecuri audio in format GIPS, iSAC pentru conexiuni pe banda larga si iLBC pentru conexiunile pe banda ingusta. Pentru formatele video, WebRTC foloseste codecul VP8, produs de Google, un alt soft open-source, achizitionat de companie si relansat gratis tocmai pentru a cobori barierele pentru noua tehnologie de pe web.

Evident, aceasta tehnologie noua ridica noi semne de intrebare privind securitatea datelor. Astfel, Google a lansat recent un instrument open-source numit DOM Snitch care are rol in blocarea softurilor periculoase de pe site-uri care incearca sa infecteze browser-ul utilizatorului.

Softul este o extensie experimentala pentru Chrome care examineaza cum se executa codurile site-ului respectiv pentru a observa daca comenzile respective duc la formarea de scripturi cross-site sau alte atacuri utilizate pentru a implementa programe de tip malware in browser-ele computerelor.

Potrivit programatorilor Google, DOM Snitch permite developerilor si testerilor sa identifice practici nesigure gasite de obicei in codurile website-urilor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google