Google publica locatii ale userilor de device-uri mobile

de Dinu Boboc | 16 iunie 2011

Daca ai serviciul Wi-Fi pornit, este posibil ca oricine sa poata vedea pe net locatiile in care ai fost cu device-ul mobil.

Google a publicat localizarea estimativa a milioane de iPhone-uri, laptopuri si alte device-uri cu functia Wi-Fi, un ultim pas dintr-o serie de informatii aparute in acest an despre viata privata a internautilor si device-urile lor mobile, informeaza Cnet.

Google: Locatiile userilor de device-uri mobile, accesibile tuturor

Smartphone-urile cu Android, care au activat serviciul de localizare, transmit in mod regulat ID-ul device-urilor cu Wi-Fi activat, aflate in apropiere, catre Google. O practica similara este urmata si de companii precum Microsoft si Apple, ca parte a unei strategii de mapare a adreselor punctelor de acces si routerelor de pe intreaga planeta. Aceasta practica ajuta userii in sensul unei localizari mai rapide decat in cazul in care ar folosi doar GPS.

Totusi, doar Google si Skyhook Wireless sunt singurele companii care au facut publice baza de date care face conexiunea intre ID-urile device-urilor cu adresele strazilor, ceea ce ridica semne de intrebare. Daca cineva stie ID-ul hardware-ului tau, ar putea sa-ti gaseasca adresa, chiar daca nu ai vrut asta niciodata.

Google: Locatiile userilor de device-uri mobile, accesibile tuturor

Testele efectuate de Cnet, impreuna cu compania de research Ashkan Soltani, au aratat ca circa 10% dintre laptopuri si smartphone-uri, care folosesc Wi-Fi, apar listate de Google in corespondenta cu adrese fizice. Lista Skyhook are doar 5%.

"Am fost surprins sa vad date atat de precise despre locatiile unde am fost cand am avut laptopul", a declarat Nick Doty, cadru didactic la University of California. Tastand ID-ul device-ului in baza de date a Google, oricine poate afla fosta sa adresa din orasul american Seattle.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google