Google Chrome – un nou feature care va bloca download-urile malitioase

de Silviu Anton | 7 aprilie 2011

Google isi propune sa transforme web-ul intr-un loc mai sigur. Compania lucreaza la dezvoltarea unui sistem de alerta pentru browser-ul Chrome, care sa previna utilizatorii atunci cand sunt pe cale sa downloadeze fisiere malitioase.

Ca si Mozilla Firefox, actualul scut al lui Chrome impotriva website-urilor criminale este tehnologia Safe Browsing API, care verifica URL-urile in baza unei liste negre de site-uri.

Acest sistem avertizeaza userii sa nu viziteze un anumit site, insa nu ofera protectie impotriva download-urilor care pot fi initiate de astfel de pagini web.

De asemenea, mai exista si posibilitatea accesarii unui site compromis, dar legitim, care sa conduca catre un download de pe un site aflat pe lista neagra, o tehnica des intalnita pe piata software-ului antivurs fals.

In prezent, browser-ele nu emit nicio alerta pentru acest tip de pagini web.

Noul feature Chrome isi propune sa avertizeze utilizatorii atunci cand downloadeaza un fisier asociat cu un site de pe lista neagra, prin afisarea urmatorului mesaj: “Acest fisier pare a fi malitios. Esti sigur ca vrei sa continui?”, fara optiunea “discard” sau “save”.

Chrome este deja recunoscut pentru setul extins de feature-uri de securitate, printre care un sandbox care izoleaza procesele din sistem, prevenind sau cel putin intarziind malware-ul sa scape din aplicatie.

Upgrade-ul de securitatea din Google Chrome straneste un adevarat paradox intre strategia aplicata de companie pe zona de cautare si cea aplicata pe zona de browsing.

Google si alti provideri de motoare de cautare sunt adesea criticati pentru faptul ca dirijeaza userii spre site-uri indoielnice. Aceiasi utilizatori sunt apoi avertizati asupra respectivelor paginilor web de sistemele de securitate din browsere.

Anul trecut, o companie de securitate l-a incoronat pe Google “regele malware-ului”, din cauza timpului indelungat de care compania a avut nevoie pentru a filtra link-urile malitioase.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer