Google Books Ngram Viewer – asa poti gasi si afla informatii din carti

de Silviu Anton | 17 decembrie 2010

Cel mai recent instrument de vizualizare a datelor al celor de la Google, denumit Ngram Viewer, le permite curiosilor sa caute printr-un set de 500 de miliarde de cuvinte, din milioanele de carti digitizate de gigantul Internetului si denumite Google Books. 

Scopul acestui proiect, dupa cum spune chiar Google, este acela de a determina frecventa cu care fiecare set de pana la 3 cuvinte sau fraze a aparut de la an la an. 

Pe scurt, Google Ngram Viewer este un proiect prin care se pot vizualiza notiunile si informatiile care apar in Google Books, intr-o perspectiva desfasurata in timp, in functie de densitatea lor din fiecare an.

Utilizatorii pot cauta informatiile folosind instrumentul de vizualizare sau descarcand gratuit setul de date pentru a-l folosi. Online, proiectul Google Ngram Viewer poate fi incercat de aici

Setul de informatii din spatele Ngram Viewer consta in cele peste 15 milioane de carti pe care Google le-a digitizat incepand cu anul 2004.

Iata, de exemplu, graficul care compara frecventa cuvintelor “Bucharest, Romania, Black Sea”. Puteti accesa graficul aici. Cei trei termeni apar in cartile aparute inca din anii ’20, dupa cum veti putea observa. 

“Stim ca nimic nu poate inlocui balanta artei si stiintei, care reprezinta temelia cercetarilor in umanistica. Dar speram ca Google Books Ngram Viewer va da nastere unor noi ipoteze, generand astfel investigatii profunde, pentru ca in acelasi timp sa invite la explorare ocazionala”, a declarat Jon Orwant, inginer manager Google Books.

De asemenea, din punctul Google de vedere, acest proiect se va dovedi, cu siguranta, util generatiilor viitoare care vor dori sa afle cat mai multe lucruri despre stramosii lor. 

Sursa: LA Times  

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google