Egiptul fara Internet! Cum au reusit?

de Cristina Enescu | 31 ianuarie 2011

Vinerea trecuta a avut loc un fenomen mai putin obisnuit: Egiptul a ramas, aproape complet, fara conexiune la internet. Asta inseamna ca o natiune de 80.000.000 de oameni a fost, brusc, deconectata instantaneu. Cum au reusit autoritatile sa faca acest lucru?

Nu exista loc pentru teorii conspirationiste. Nu a existat un brat mecanic gigant sau un buton rosu. In realitate a fost foarte simplu: Guvernul egiptean a emis un ordin prin care le-a carut furnizorilor de internet sa isi opreasca serviciile.

“Sub legislatia egipteana, autoritatile au dreptul de a emite astfel de ordine si suntem obligati sa ne supunem,” a explicat Vodafone Egipt intr-o declaratie facuta la scurt timp dupa blocarea accesului la Internet. Alaturi de Vodafone, trei alti provideri majori, Link Egypt, Telecom Egypt, si Etisalat Misr au oprit furnizarea serviciilor.

“Cel mai probabil exista o persoana in guvern care da un telefon catre cativa oameni si spune “Inchideti-l”. Iar apoi cate un inginer de la fiecare ISP se logheaza in echipament si schimba configuratia dupa care ar trebuie sa curga traficul,” a declarat Jim Cowie, co-fondator si CTO la firma de monitorizare a traficului de internet, Renesys.

Atat de usor a fost!

Renesys a observat efectele imediat. Aproximativ 3500 de rute BGP (Border Gateway Protocol) – locul in care retelele se conecteaza si informeaza despre adresele IP pentru care sunt responsabile – au disparut instantaneu.

“La 00:34, ora locala, Renesys a observat retragerea virtuala simultana a tuturor rutelor catre retelele din Egipt, din tabelul de rutare global. Aproximativ 3500 de rute BGP individuale au fost retrase, in urma carora nu a mai ramas nicio cale valida prin care restul lumii sa poata face schimb de trafic de Internet cu providerii egipteni. La nivel virtual, nicio adresa de internet din egipt nu poate fi acum accesata,” declara compania vineri.

Dar Stephane Bortzmeyer, specialist in comunicatii IP, declara ca Egiptul a intrerupt conexiunea la internet fizic: “BGP este simptomul, nu cauza. Cablurile au fost pur si simplu scoase din priza.”

Retragerea rutelor BGP (sau pur si simplu deconectarea cablurilor) este o modalitatea mult mai eficienta de a bloca internetul, decat oprirea DNS-urilor, de exemplu, caz in care utilizatorii ar putea folosi DNS-uri din alte tari pentru a accesa internetul.

In comparatie cu Tunisia, unde anumite rute BGP au fost blocate, sau Iran, unde accesul la internet a fost doar limitat, deconectarea Egiptului este una severa.

In prezent, Renesys estimeaza ca 93% dintre retelele egiptene nu sunt disponibile, un singur provider, Noor Group, furnizand inca servicii.

Cel mai probabil acesta nu a fost inchis datorita rolului sau de furnizor de internet pentru Bursa de Valori Egipteana.

Utilizatorii egipteni se pot conecta la internet folosind dial-up-ul. Nu o sa meaga foarte lin, dar pentru marea majoritatea a egiptenilor este singura optiune.

Sursa: Gizmodo

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer