De ce pe internet predomina albastrul

de Roxana Iorgulescu - Colaborator HIT.ro | 15 septembrie 2011

Cei ce sunt pasionati de Internet stiu foarte bine ca anumite culori utilizate in web-design ajung de multe ori sa se trasforme intr-un veritabil semn distinctiv al unui site sau altul. Culoarea predominanta utilizata la crearea unui ambient cromatic specific fiecarui site in parte reprezinta un element important in construirea imaginii pe care utilizatorii o vor percepe ulterior.

Daca v-ati intrebat de ce Facebook este atat de albastru, aflati ca raspunsul are de fapt mai multe valente, toate la fel de interesante si de insemnate cand este vorba de cantarit identitatea vizuala a unuia dintre cele mai populare site-uri din lume.

Pornind de la aspectul practic, ce tine de capacitatea limitata a anumitor persoane in a distinge rosul de verde din pricina daltonismului, este usor de concluzionat ca o culoare prietenoasa pentru toata lumea va atrage mai multi utilizatori si implicit va ajuta la crearea unui trafic net superior pe site-ul respectiv.

Albastrul deci se potrivea de minune intentiilor lui Mark Zuckerberg, atunci cand a demarat proiectul Facebook, astfel incat tanarul nu a ezitat sa opteze pentru un design preponderent azuriu, imprimand site-ului o imagine careia azi i se asociaza aproape instinctiv aceasta culoare.

Pe de alta parte, specialistii au ajuns la concluzia ca dintre toate culorile utilizate pe Internet, albastru este cea care reuseste sa “ancoreze” cel mai mult navigatorii in portul propriu, actionand asemenea unui calmant la nivel cerebral.

Efectul vizual imprimat de o pagina web care dispune de un design preponderent albastru se dovedeste benefic pentru subconstientul utilizatorului, determinandu-l sa ramana timp mai indelungat conectat pe pagina respectiva, spre deosebire de alte culori folosite in mod frecvent pe Internet.

Intr-un clasament creat special in acest sens, oamenii de stiinta au stabilit ca la nivelul celor mai populare 100 de site-uri de pe glob, designul bazat pe gama de albastru prezinta frecventa cea mai mare, pe cel de-al doilea loc in top situandu-se rosul.

Statisticile nu l-au lasat indiferent pe Zuckerberg, iar considerentele de marketing s-au potrivit ca o manusa preferintelor sale personale, avand in vedere ca tanarul fondator al Facebook face parte din categoria persoanelor care nu disting rosul de verde pe Internet: “Albastrul este cea mai bogata culoare pentru mine”, a declarat el intr-un interviu.

Ca parte a politicii de marketing insa, echipa celor de la Facebook a tinut cont fara indoiala de faptul ca multe culori vii distrag atentia cititorului online, actionand astfel in detrimentul informatiei in sine, pe cand albastrul functioneaza asemenea unei palete coloristice cvasi-transparente, permitand un maxim de concentrare asupra continutului.

Pentru cei care nu au probleme in distingerea culorilor, acelasi efect benefic il prezinta insa si verdele, multe site-uri abordand in ultima perioada o grafica si un design concepute si in aceasta varianta cromatica, ce pare ca tinde sa castige tot mai mult teren in preferintele utilizatorilor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google