Cum sa te protejezi in cazul furtului de informatii personale

de Dinu Boboc | 6 iunie 2011

In ultima vreme, tot mai multe retele de informatii asa-zis sigure sunt sparte de hackeri. Recent a fost creata o bresa de securitate chiar in site-ul SonyPictures.com, hackerii obtinand acces la peste un milion de conturi. Astfel, protejarea datelor personale a devenit un subiect tot mai delicat in ziua de azi. Astazi vom vorbi despre cativa pasi care trebuie luati pentru limitarea pagubelor in cazul unui astfel de eveniment.

1.Schimba-ti parolele

Acesta ar trebui sa fie primul pas care trebuie facut imediat ce ai aflat de un astfel de eveniment. Schimba parola imediat ce ai aflat ca site-ul a fost spart. Daca folosesti aceleasi parole si pentru alte site-uri, schimba-le si pe acelea. In plus, aceasta este o buna ocazie de a-ti schimba strategia de parolare, astfel incat sa fii mai imprevizibil pentru cei care vor sa-ti fure informatiile.

2.Fii atent la tentativele de phishing

Daca adresa ta de e-mail a devenit cunoscuta hackerilor, acestia iti vor trimite si mailuri intr-o tentativa de phishing sau de a-ti virusa e-mailul. Asa ca nu deschide documente suspecte pe care nu le asteptai, chiar daca vin din partea unor oameni pe care-i cunosti. In plus, nu da click pe linkuri suspecte.

3.Pazeste-te si de scrisorile suspecte

Daca ti-a fost aflata si adresa de acasa atunci ai putea primi si scrisori suspecte. Fii atent la orice scrisoare prin care ti se cer bani sau informatii personale.

4.Ai grija de datele tale financiare

Chiar daca informatiile tale nu au fost aflate, infractorii pot ajunge altfel la ele. Iti pot afla datele privitoare la cardul de credit sau la contul din banca printr-un program de tip malware, printr-un ATM "aranjat" sau printr-un terminal POS "prelucrat". Aceste date pot fi aflate daca esti neglijent cu documente importante sau le expui intr-un loc public.

Astfel, trebuie mereu sa monitorizezi atent datele privind balantele de plati si rapoartele privind modul in care au fost folosite cartile tale de credit. Cerceteaza orice plata suspecta si vezi daca poti primi alerte ori de cate ori cartea ta de credit sau de debit a fost folosita. Daca ai aflat ca datele tale au fost furate informeaza institutia financiara la care esti afiliat si opereaza schimbarile necesare.

5.Alerteaza institutiile financiare

Daca informatiile tale personale au fost furate este necesar sa alertezi institutiile financiare. Acestea vor monitoriza daca, prin utilizarea datelor tale, au fost obtinute noi carduri de credit sau au fost deschise noi conturi bancare.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google