Comisia Europeana: Toate companiile vor fi obligate sa-si informeze clientii despre atacurile informatice

de Dinu Boboc | 21 iunie 2011

Bancile si companiile vor fi obligate sa-si avertizeze consumatorii in cazul in care informatiile lor personale vor fi furate de catre hackeri sau pierdute, potrivit unei noi legi a Comisiei Europene privind protectia datelor.

Aceasta noua regula vine in contextul in care numarul atacurilor informatice asupra bazelor de date online s-au inmultit considerabil in acest an. In plus, cele mai multe companii nu sunt obligate sa-si avertizeze consumatorii atunci cand descopera o bresa in sistemul informational.

Intr-un discurs adresat Asociatiei Bancherilor Britanici, Viviane Reding, vice-presedinte al Comisiei Europene a avertizat ca aceasta noua lege va obliga toate companiile sa fie transparente in problema securitatii datelor.

Prin natura lor, institutiile financiare sunt o tinta majora pentru criminalii cibernetici, dar se stie foarte putin despre eventualele probleme de securitate online.

Reding a admis ca bancile vor considera aceasta noua regula o bataie de cap in plus, dar ca, totodata, legea va aduce un mare plus de transparenta si va creste increderea consumatorilor in sistemul financiar-bancar.

O astfel de lege, pentru sistemul telecomunicatiilor, a fost votata pe 26 mai, iar Reding a discutat inca de atunci posibilitatea ca aceasta sa fie extinsa asupra mai multor sectoare de activitate.

Aceste legi vin sa rezolve intr-un fel problemele tot mai delicate, legate de securitatea informatiilor, care au inceput sa apara in acest an. Astfel, aproximativ 77 milioane de useri au fost afectati de unul dintre cele mai mari incidente de acest gen, spargerea bazei de date a Sony.

Bancherii britanici nu cred totusi ca vor fi afectati de aceasta lege. "Bancile din Marea Britanie urmeaza cele mai inalte standarde privind protectia bazelor de date. Este foarte putin probabil ca aceste noi legi sa afecteze practicile curente din bancile britanice", considera un purtator de cuvant al Asociatiei Bancherilor Britanici.

Acesta a mai adaugat ca, daca in trecut a avut loc o astfel de scurgere de informatii, bancile au anuntat oficialilatile si clientul respectiv.

Totusi, este neclar cum se vor aplica aceste noi legi la companii din afara UE. Giganti online precum Facebook si Google detin baze de date uriase si sunt, in mod regulat, atacate de hackeri.

Viviane Reding a sugerat anterior ca autoritatile care vegheaza la securitatea informatiilor vor avea mai multa putere pentru a investiga si aplica noile regulamente asupra companiilor din afara UE care ofera servicii cetatenilor din blocul comunitar.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google