Aboneaza-te la cele mai noi stiri din IT
Chinezii sunt renumiti pentru clonele lor. Au copiat tot ce se poate, de la incaltaminte sportiva la ultimul iPhone. De ce ar fi fost Facebook o exceptie?
Nascut in 1979, in provincia Fujian, Wang Xing este fiul unui antreprenor in serie care a investit in aproape orice, de la flori la ciment.
Pasiunea lui Wang pentru informatica a inceput inca din scoala generala, cand s-a apucat sa cloneze un Apple II.
Peste un an, parintii i-au cumparat o clona de PC. A urmat si descoperirea Internetului, la jumatatea anilor '90.PC-ul: instrument, jucarie, arma
"Este un instrument, o jucarie si uneori poate deveni o arma", spune Wang despre PC.
In timp ce studia in America, pentru a-si finaliza doctoratul in inginerie, Wang a descoperit Friendster.
Nu a mai avut stare si s-a intors in China cu scopul declarat de a construi retele de socializare online. A inceput cu o clona inexacta Friendster.
"Conceptul era imprumutat de la Friendster, insa design-ul era original. Si destul de urat". Site-ul a esuat.In vara anului 2005, Wang planifica si dezvolta o alta retea sociala care sa se adreseze studentilor.
Folosind adresa de e-mail data de Universitatea din Delaware, a primit acces la ceea ce se numea atunci The Facebook.
De data aceasta, clona avea sa fie perfecta - asa s-a nascuta Xiaonei.
"La acel moment, eram trei oameni si niciunul dintre noi nu era designer. Eram ingineri cu totii".
Peste cateva luni, in care nu a reusit sa stranga finantari pentru cheltuielile in continua crestere, Wang s-a vazut nevoit sa vanda proiectul. Noii proprietari se numeau Oak Pacific Interactive.Urmatorul pas a fost clonarea Twitter. Fanfou avea sa devina cea mai accesata clona Twitter din china, insa oficialitatile au inchis site-ul, ca urmare a revoltelor din Xianjiang, in 2009.
Wang si prietenii sai au mai dat lovitura cu Meituan, o copie a site-ului de discounturi Groupon, pe care au lansat-o in urma cu un an.