China blocheaza cautarile pe Internet pentru cuvantul “Egipt”

de Bianca Dinu | 1 februarie 2011

 

Nu mai este o noutate faptul ca, in China, Internetul este cenzurat pe toate caile. Ultimul exemplu in acest sens il constituie blocarea rezultatelor de cautare dupa cuvantul “Egipt”, pe platformele de microblogging, semn ca guvernul chinez incearca sa limiteze informatiile care ajung la public, legate de manifestatiile politice din Orientul Mijlociu.

Masura pare a fi inceput in week-end, pe serviciile chinezesti asemanatoare Twitter. Cautarile in alfabet chinez dupa cuvantul “Egipt” nu ofereau niciun rezultat. “"Potrivit legilor, regulilor si politicilor in vigoare, rezultatele nu au fost afisate”, este mesajul care a rezultat pe unul dintre site-urile de microblogging.

Totusi, cenzura nu pare sa se aplice si la cautarile pentru cuvantul “Egipt” scris in limba engleza.

Stirile despre protestele antiguvernamentale din Egipt au captat atentia agentiilor de presa din China, desi detaliile au fost limitate la poze si articole scurte, care au cuprins doar cateva mentiuni despre faptele manifestatiilor. 

Protestatarii din Egipt au iesit in strada cerand demisia presedintelui Hosni Mubarak, care se afla la conducerea tarii inca din 1981.

Guvernul egiptean a raspuns protestelor blocand accesul la Internet in tara, o miscare care a fost perceputa ca o modalitate de a preveni protestele organizate.

Autoritatile din China au ordonat masuri similare in 2009, cand accesul la Internet a fost restrictionat pentru locuitorii regiunii Xinjiang, in urma izbucnirii unor proteste violente. Oamenii au mai putut intra online de abia dupa sase luni.

Contentul de pe microbloggurile din China au fost de asemenea o tinta a cenzurilor. Autoritatile blocheaza frecvent site-uri si inlatura continutul sensibil din punct de vedere politic. 

Potrivit unei agentii chineze de monitorizare a internetului, microblogg-urile sunt accesate de 63 de milioane de utilizatori.

Sursa 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer