Celebrele manuscrise de la Marea Moarta vor fi disponibile online

de Bianca Dinu | 21 octombrie 2010

 

Avand mai mult de 2000 de ani vechime, manuscrisele de la Marea Moarta reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale tuturor timpurilor. Probabil ca tocmai acesta a fost motivul pentru care unul dintre gigantii Internetului de astazi a hotarat ca ele trebuie postate online, pentru a fi accesibile oricand si oricui prin intermediul Web-ului. 

Impreuna cu autoritatile israeliene, Google va face disponibile, prin intermediul Internetului, cele aproximativ 30.000 de fragmente de manuscris, care, pana acum erau accesibile numai pentru un numar redus de specialisti. 

Pana acum, Google Books oferea deja cateva citate din aceste fragmente traduse in limba engleza. Totusi, noul proiect va extinde accesul la aceste comori istorice, eliminand astfel posibilitatea limitata de utilizare a lor, avand in vedere vechimea. 

Variantele online ale manuscriselor de la Marea Moarta vor fi disponibile in limbile lor originale: ebraica, aramaica si greaca. Alaturi de acestea, va fi adaugata si o versiune completa in limba engleza dupa care se vor putea face mai usor traduceri in mai multe limbi. 

Manuscrisele de la Marea Moarta au o imensa importanta istorica: ele contin fragmente din Vechiul Testament si au jucat un rol critic in explicarea originilor religiei iudaice si a crestinismului. 

Manuscrisele vor fi disponibile in intregime pe Google Books, in curand. Termenul limita de digitizare a manuscriselor promis de Google este sfasitul acestui an sau, mai bine zis, “in urmatoarele cateva luni”. 

Sursa: Aol News 

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer