Cate aplicatii de pe iPhone-ul tau iti acceseaza datele personale?

de Radu Eftimie | 25 iunie 2012

Specialistii Bitdefender au analizat mai mult de 65.000 de aplicatii din App Store si incearca sa furnizeze cateva raspunsuri la intrebarea - Cum folosesc aplicatiile de pe iPhone informatiile personale ale utilizatorului?

Una din cinci aplicatii gratuite pentru iOS, analizate de specialistii Bitdefender, pot sa acceseze lista de contacte a telefonului fara niciun avertisment, releva informatiile colectate de echipa de cercetare.

Procentul este cu atat mai alarmant cu cat informatiile ar putea deveni accesibile unor terti, cum ar fi companii ce deruleaza campanii publicitare.

Multe din aplicatiile ce acceseaza lista de contacte a telefonului nu ofera utilizatorului nicio justificare pentru acest comportament: nici ce date citesc si nici carui scop serveste aceasta intruziune.

"Avand in vedere ca nu toate aplicatiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele sa acceseze informatii pentru alte motive decat cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicatii decat dupa o analiza amanuntita. Este insa important pentru utilizator sa stie daca o aplicatie ii acceseaza lista de contacte sau daca îi monitorizeaza locatia, mai ales daca aceste informatii nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicatia", a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele Bitdefender mai arata ca numai 57,5% din aplicatiile analizate cripteaza datele stocate, astfel incat tot ceea ce utilizeaza soft-urile respective sa fie pastrat în siguranta pe terminal, fara riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: date personale iphone aplicatii nesigure iphone iphone appstore
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google