Cat de sigure sunt serviciile cloud?

de Radu Eftimie | 25 octombrie 2011

Fran Maier este presedintele si directorul executiv al TRUSTe, una dintre companiile de top care furnizeaza solutii legate de securitatea datelor in mediul online. Fiind direct implicata in aceasta problema, Maier atrage atentia ca pe langa ergonomia fantastica si comoditatea de a-ti plasa o serie de date in cloud, noua tendinta ridica o serie de probleme de securitate care inca nu si-au gasit rezolvarea.

Astfel, pana acum, nu s-a gasit o solutie care sa genereze acel sentiment de siguranta de care utilizatorii si industria au nevoie, se arata pe site-ul Mashable.

Desigur, spune specialistul in securitate online, este extrem de convenabil acum sa fii un consumator de servicii cloud. Poti accesa orice informatie digitala, de oriunde si oricand vrei si de pe o mare varietate de gadgeturi compatibile cloud (iPod, Kindle, iPad etc). Iti poti stoca muzica prin iCloud, poti uploada si transfera o serie de documente pentru serviciu prin Box.net etc.

In ciuda comoditatii acestor metode, trebuie sa va puneti problema sigurantei in cloud. "Cine are grija de datele voastre personale", spune specialistul in securitate, "odata ce le-ai incarcat pe serverele cloud?"

Oare furnizorii de servicii cloud au vreun drept asupra datelor voastre personale din momentul incarcarii lor in serverele cloud? Raspunsul, spune Fran Maier, este ca siguranta in cloud, dar mai ales dreptul asupra datelor private, inca evolueaza.

Cat de sigure sunt serviciile cloud?

Majoritatea serviciilor cloud pentru consumatori recunosc faptul ca utilizatorii isi pastreaza dreptul asupra datelor chiar daca acestea au fost uploadate pe servere.

Facebook, in conditiile de utilizare ale serviciului spune: "Detineti controlul asupra continutului si informatiilor pe care le-ati postat pe Facebook si puteti controla modul in care le impartasiti si le faceti publice prin intermediul setarilor de confidentialitate."

Intr-un mod similar, Google precizeaza pentru serviciul Gmail: "Google nu pretinde niciun drept de proprietate asupra continutului, inclusiv text, date, imagini, fotografii, muzica, video sau alte materiale pe care le incarcati, trasmiteti sau stocati in contul Gmail. Nu vom folosi niciunul dintre aceste continuturi in niciun scop in afara de scopul de va furniza serviciul."

Cat de sigure sunt serviciile cloud?

Reguli de aur in utilizarea cloud

In mod real insa, unica masura de siguranta pe care o puteti lua este sa respectati cateva reguli in folosirea serviciilor de acest gen:

1) Gandititi-va bine inainte de a incarca ceva pe serverele cloud. De fiecare data cand uploadati date personale sau informatii pe un serviciu cloud trebuie sa aveti in minte riscurile. Serviciile cloud sunt bune pentru e-mail, fotografii si divertisment. Specialista in securitate online NU recomanda stocarea de date confidentiale, precum acte de identitate sau documente financiare!

2) Aflati politica furnizorului de cloud pentru ca intervin intrebari de tipul "Mai detineti dreptul de proprietate asupra datelor dupa ce le-ati uploadat? Ce drepturi are furnizorul de servicii cloud asupra datelor voastre?" Nu ar fi rau nici sa va documentati in legatura cu legile care v-ar putea proteja datele. Furnizorul permite accesul altcuiva (inclusiv autoritati) la datele voastre?

Cat de sigure sunt serviciile cloud?

3) Inainte sa va uploadati datele intr-un cloud este recomandabil sa va faceti un back-up. Nu stiti niciodata cand serviciul poate sa cada, sau daca e atacat sau cine stie ce poate interveni si ati pierdut definitiv datele.

4) Tineti datele cat se poate de confidentiale. Incercati sa tratati un serviciu cloud asa cum tratati un serviciu clasic de email din punct de vedere al parolelor. Schimbati-le des si nu le spuneti nimanui!

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google