Review Samsung Series 5 Chromebook

de Cristina Enescu | 2 august 2011

La doi ani dupa ce Google si-a anuntat planurile privind lansarea platformei Chrome OS, primul computer care ruleaza pe acest software este in sfarsit disponibil pentru consumatori.

Produsul la care facem referire este Samsung Series 5 Chromebook, un laptop de 12.1 inchi, cu dotari hardware specifice netbook-urilor si un pret de 499 de dolari.

 

 

Baietii de la Ars Technica au intrat in posesia device-ului, pe care l-au testat atent .

Iata cum a trecut Chromebook-ul de teste si care au fost concluziile specializtilor de la Ars Tehnica:

Hardware

Laptopurile din gama Series 5 sunt puse in functiune de un procesor dual-core Intel Atom N570 de 1.66 GHz si au 2GB de RAM. Vin echipate cu ecrane de 12.1 inchi, capacitate de stocare de 16GB, camera de 1MP si baterie cu 6 celule, care promite o durata de viata de pana la 8.5 ore.

Ecranul are iluminare LED in spate si o finisare mata. Coreenii sustin ca display-ul are o coloristica cu 40% mai luminoasa comparativ cu alte display-uri si o tehnologie speciala anti-reflexie, care asigura o vizibilitatea superioara in lumina soarelui.

 

Review Samsung Series 5 Chromebook

 

Desi este intr-adevar foarte luminos, echipa Ars Technica sustine ca unghiul de vizibilitate si consistenta culorilor sunt mediocre, iar luminozitatea sterge culorile inchise, in special in colturile de jos.

Marginea dreapta a laptop-ului are un port USB expus si un cititor de carduri acoperit. Pe marginea stanga se gasesc un audio jack, power socket-ul si o zona acoperita care care contine cel de-al doilea port USB si un port non-standard video output.

Dispozitivul cantareste aproximativ 1.5 kg, feature care il face mai mic decat un laptop conventional, dar totusi prea mare pentru a fi caracterizat drept un notbook sau ultraportabil. Daca, de exemplu, un MacBook Air are o grosime de numai 0.68 inchi, ChromeBook-ul Samsung masoara 0.8 inchi.

 

Review Samsung Series 5 Chromebook

 

Device-ul are o tastatura full-sized in stilul chiclet care, potrivit review-ului Ars Technica, se comporta excelent, marimea si spatiul dintre taste asigurand o tastare confortabila. Singura imbunatatire care ar putea fi adusa este iluminarea din spate.

Aceasta parte a laptopului a fost adaptata la platforma Chrome OS. Tasta Windows este absenta, iar traditionalul Caplook a fost inlocuit cu o tasta de "cautare". In locul clasicelor tatste FN, partea de sus vine echipata cu taste specializate pentru actiuni precum refresh, schimbarea ferestrei, ajustarea volumului sau a luminozitatii ecranului.

 

Review Samsung Series 5 Chromebook

 

Software

Principalul feature al Chromebook Series 5 este platforma Chrome OS. Sistemul de operare booteaza in aproximativ 10 secunde si isi revine repede din modul sleep. Utilizatorul se logheaza in sistem printr-un cont de Google, care este folosit pentru a sincroniza setarile Chrome.

Intrega interfata este formata aproape in intregime de ferestre ale browser-ului Chrome, care se comporta asemeni unor spatii de lucru intre care alternezi pentru a vedea diferite tab-uri. Pe langa traditionalul shortcut alt+tab, ai optiunea de a alterna ferestrele printr-un click pe icon-ul situat in zona de status a tab bar-ului.

Concluzii

Desi simplitatea si portabilitatea modelului cloud oferit de Chrome OS starnesc interesul, software-ul nu poate fi competitiv in fata plaformelor Linux conventionale. Modelul de desktop centrat pe browser impune limitari prin lipsa unor ferestre si feature-uri de tab amanagement esentiale.

Chiar si pentru userii care sunt gata sa abandoneze aplicatiile desktop native si sa lucreze cu un browser, Chrome OS nu reprezinta o solutie ideala.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer