O noua generatie de memorii: pornim catre PC-uri care pornesc instantaneu

de Silviu Anton | 26 ianuarie 2011

O echipa de cercetatori de la o Universitate din SUA a dezvoltat o noua generatie de memorii de computere, care ar putea conduce la PC-uri care pornesc instantaneu.

Dispozitivul creat de echipa de oameni de stiinta combina avantajele celor doua forme de memorii pe care le cunostem azi: volatila si non-volatila.

Tipul de memorie folosit depinde de modalitatea in care vrem sa folosim datele: fie sa le accesam rapid, fie sa le stocam permanent.

Tehnologiile volatile precum RAM-urile sau mai noile variatii ale acestora precum DRAM-urile, stocheaza datele astfel incat sa poata fi citite si scrise foarte repede, fiind ideale pentru operatiunile rapide. Dar, datele sunt pierdute in clipa in care se opreste alimentarea cu energie.

La polul opus, se gasesc dispozitivele cu memorie non-volatila, precum flash drive-urile din cardurile de memorie, USB-urile sau MP3 playerele, care pot retine informatii pentru o lunga perioada de timp, fara a necesita alimentare cu energie.

Dispozitivul creat de echipa de la Universitatea Carolina de Nord combina viteza DRAM cu capacitatea de a stoca informatii permanente.

Descoperirea le-ar permite producatorilor hardware sa construiasca computere care booteaza aproape instantaneu, intrucat tot necesarul pentru start-up ar putea fi stocat in memoria rapida.

In acelasi timp, o astfel de inovatie ar conduce si catre o imbunatatire pe zona de servere, care ar putea fi oprite de la alimentarea cu energie, atunci cand nu sunt utilizate.

In prezent, serverele care se gasesc in majoritatea centrelor de date continua sa foloseasca energie chiar si atunci cand procesoarele lor sunt idle, pentru ca memoria lor nu poate fi oprita fara a le afecta performanta.

Dispozitivul nou creat stocheaza datele sub forma unei incarcaturi electrice, asemeni memoriei non-volatile, insa foloseste un punct de acces special pentru a permite accesarea rapida a datelor stocate.

Dispozitivele cu memorii flash folosesc un singur punct de acces pentru a stoca date. “Ne-am dat seama ca un al doilea punct de acces ar permite transferul datelor foarte rapid,” a declarat Dr Paul Frazon, conducatorul grupului de cercetare.

Dispozitivul reuseste sa transfere date in aproximativ 15 nanosecunde - viteza comparabila cu DRAM-urile – in vreme ce in comutarea la regimul non-volatil asigura stocarea in siguranta a datelor pentru cativa ani.

Sursa 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer