Laptopul a implinit 30 de ani! Vezi cum arata primul PC portabil

de Cristina Enescu | 5 aprilie 2011

In 2011, termenul “computer portabil” implica imaginea unei tablete subtiri, a unui smartphone extrem de performant sau a unui laptop foarte usor.

Dar toate aceste dispozitive au un stramos comun: Osborne 1, aparut in urma cu 30 de ani, poarta astazi titulatura de primul PC portabil din lume. De mentionat ca in acea epoca, portabil se traducea printr-o greutate de aproximativ 11 kg.

Dezvoltat de catre Adam Osborne de la Osborne Computer Corporation, dispozitivul a fost dezvaluit pe 3 aprilie, 1981, in cadrul evenimentului West Coast Computer Faire din San Francisco. Avea un display de 5 inci, aflat intre doua floppy disc drive-uri si costa 1 795 de dolari.

Desi 11 kg cantareste astazi un set desktop complet, Osborne 1 a fost creat ca un dispozitiv portabil. Avea o carcasa din plastic, completata de un maner si o baterie. Era pus in functiune de un procesor Zilog Z80 de 4 MHz, in vreme ce memoria RAM era de 64kB.

Osborne 1 se afla la o distanta de ani lumina fata de actualele computere portabile nu numai in ceea ce priveste dimensiunea, ci si abilitatile. Putea afisa numai 52 de caractere intr-un rand, insa ecranul mic reprezenta tocmai feature-ul care ii permitea dispozitivului sa fie mobil.

Poate ca Osborne 1 nu a inregistrat vanzarile de care s-a bucurat iPad-ul, insa tot a fost considerat un succes, avand vanzari de aproximativ 10 000 de unitati pe luna. In septembrie 1981 ajunsese la 1 milion de unitati vandute.

Insa in septembrie 1983, Osborne Computer Company intra in insolventa, cerand protectie sub legea falimentului. Greselile facute de compania au fost numite de catre specialistii in domeniu “Efectul Osborne”, insemnand anuntarea unor produse noi, inainte ca acestea sa fie de fapt dezvoltate.

Asta a determinat clientii sa nu mai cumpere dispozitivele care erau deja disponibile. Pana ca Osborne Computer Company sa aiba timp sa se redreseze, consumatorii se indreptasera deja catre PC-ul IBM.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google