La ce folosesc tastele F (functionale)

de Radu Eftimie | 15 noiembrie 2011

 

Daca sunteti utilizator de Windows atunci stiti deja cam la ce va folosesc tastele F1 - F12, denumite si functionale. Pentru alte sisteme de operare lucrurile ar putea sta un pic diferit. De-a lungul timpului, de cand tastatura standard a fost adoptata la scara larga, producatorii de PC-uri au dat diferite intrebuintari acestor 12 butoane. In acelasi timp, in functie de producatori, grupurile de taste F au fost asezate ori in partea superioada a tastaturii (modelul unanim acceptat pana la urma, ori in partea dreapta. Dincolo de faptul ca de cele mai multe ori nu le folosim, ori pentru ca nu stim la ce sunt utile, ori pentru ca ni se pare incomod, tastele functionale nu au rezistat degeaba pe tastatura in tot acesti ani.

F1 - Help

Cea mai importanta dintre toate tastele functionale este chiar prima: "F1". Aceasta tasta a ajuns de-a lungul timpului sa fie asociata cu functia "Help" in majoritatea programelor de Windows.

La ce folosesc tastele F (functionale)

Ca sa nu mai vorbim ca in sistemul de operare al Microsoft F1 ramane ghidul perfect pentru orice problema sau intrebarea ai avea. In Windows XP, de exemplu, daca apasati tasta F1, se va deschide imediat Centrul de Suport al sistemului de operare care va poate lumina in cazul in care aveti neclaritati in legatura cu vreo functie sau operatiune pe care trebuie sa o efectuati.

F2 - De cele mai multe ori, F2 este folosita pentru a redenumi un program sau un folder selectat de pe Desktop. F2 mai este folosita pentru accesarea CMOS Setup.

La ce folosesc tastele F (functionale)

F3 - Este folosita ideosebi pentru deschiderea unei functii de cautare pentru multe programe din Windows. Folosita in MS-DOS, apasarea F3 va repeta comanda anterioara.

F4 - Deschide o fereastra de cautare. Aceeasi tasta apasata dupa "Alt" va inchide programul care ruleaza in momentul respectiv.

F5 - Cine nu stie ce sa "dea un refresh" atunci cand pagina de internet nu se incarca asa cum ar trebui? F5 este folosita in acest scop aproape permanennt si este, probabil cea mai folosita dintre toate "F-urile".

F6 - Aceasta tasta functionala te ajuta sa muti cursorul mouse-ului pe asdress bar-ul Internet Explorer si Mozilla Firefox.

F7 - Atunci cand lucrati ceva in Microsoft Word, Outlook etc. apasarea tastei F7 va porni verificarea ortografiei si a greselilor din text.

F8 - Este o tasta de urgenta utilizata in special pentru a intra in meniul Windows-ului, respectiv pentru accesarea Safe Mode.

F9 - Era folosita pentru deschiderea unui toolbar in programul Quark 5.0

La ce folosesc tastele F (functionale)

F10 - Tot in sistemul de operare al Microsoft, F10 activeaza Menu bar-ul unei aplicatii deschise. In acelasi timp, in combinatie cu tasta Shift, F10 se comporta similar clickului dreapta e o inconita selectata, un fisier sau un link Internet.

F11 - este o tasta cu o functie folosita inca de mai toata lumea. In majoritatea navigatoarelor moderne de internet, tasta F11 activeaza modul full screen. De asemenea, in combinatie cu Ctrl poate accesa partitiile "recovery" ascunse (doar anumite modele de laptopuri)

F12 - Cand lucrati in Microsoft Word, apasarea F12 deschide optiunea de salvare a fisierului intr-un nou format. De asemenea, apasarea Shift + F12 salveaza direct documentul, iar Ctrl + Shift + F12 va imprima documentul.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google