Intel Light Peak intra in productie de anul viitor

de Laurentiu Crisu | 4 noiembrie 2010

 

O tehnologie dezvoltata de Intel si sustinuta de Apple ar putea fi lansata mai devreme decat ne-am fi asteptat, pavand drumul catre conexiunile de viteza foarte mare atat pe PC-uri, cat si pe Mac-uri.

Primele produse care vor contine tehnologia Light Peak sunt programate sa apara pe piata in prima jumatate a anului 2011. 

Light Peak este cu mult mai rapid decat un USB 3.0, transferand date la o viteza de 10GB pe secunda in ambele directii, simultan.

Light Peak eclipseaza astfel USB 3.0, care nu este sustinut deloc de Apple, iar de producatorii de PC-uri numai sporadic, pe anumite modele. Motivul? Intel nu a implementat inca suportul pentru tehnologia USB 3.0 in chipset-urile care insotesc procesoarele sale.

Daca Apple va fi cel care va implementa Light Peak, mai mult ca sigur ca va avea drept de decizie asupra tehnologiei – cel putin in alegerea unui nume pretentios, asa cum are obiceiul. Ne asteptam totodata ca Apple, in frunte cu Steve Jobs, sa tina mortis sa fie primii care utilizeaza tehnologia.

La o demonstratie pe care a sustinut-o in 2009, in cadrul unei conferinte, Intel a folosit un dispozitiv care rula pe platforma Mac OS X a celor de la Apple. Chiar si Sony a cochetat in trecut cu Light Peak.

Desi oficial USB 3.0 este disponibil pe piata, inca nu a fost implementat nici pe MacBook-urile Apple si nici pe multe dintre modelele de PC-uri. Actualul standard USB 2.0, care in prezent se gaseste pe aproape toate laptop-urile, dainueste de prea multa vreme, in conditiile in care consumatorii au intotdeauna nevoie de ceva nou sau upgradat.

Intel a contribuit la raspandirea acestui standard inca din primavara anului 2002, cand a implementat tehnologia in chipset-urile sale. Si asa, USB 2.0 a devenit universal, in vreme ce USB 3.0 pluteste intr-un oarecare anonimat pentru ca nu este inclus in aceste chipset-uri, in ciuda faptului ca este de 10 ori mai rapid.

Asadar, poate ca nu toata lumea asteapta cu rasuflarea taiata Light Peak. Potrivit celor care cauta sa micsoreze meritele acestei tehnologii, Light Peak nu va fi foarte larg raspandita, intrucat producatorii de PC-uri se pregatesc pentru USB 3.0, care mai nou este disponibil pe cateva modele de laptop-uri HP, Dell, Asus si Toshiba.

Sursa: Cnet  

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google