HDD-ul cu sare stocheaza de 6 ori mai multe date

de Radu Eftimie | 7 noiembrie 2011

In timp ce SSD-urile (Solid State Disk) sunt vazute ca urmatorul pas in tehnologia de stocare de date, iar pretul lor a inceput chiar sa scada fata de anii anteriori, aceste dispozitive nu pot deocamdata sa concureze de la egal la egal cu mai batranul HDD (Hard Disck Drive). Un motiv ar fi (inca) pretul, iar al doilea este legat de capacitatea redusa de stocare. In plus, o echipa de cercetatori din Singapore a demostrat ca HDD-ul mai are inca multe de spus pe piata si ca tehnologia inca evolueaza. Cum evolueaza? Cu ajutorul... sarii fine de masa! Aceasta este concluzia cercetatorilor de la Institute of Materials Research and Engineering (IMRE). Puteti consulta studiul aici.

HDD-ul cu sare stocheaza de 6 ori mai multe date!

Un pic de ordine pe hard...

Echipa de oameni de stiinta din Singapore au folosit sarea fina pentru a dezvolta un tipar nou care sa permita hard disk-urilor sa stocheze 3,3 terabiti de date pe 4 cm patrati (un inch patrat). Asta inseamna o capacitate de stocare de 6 ori mai mare decat modelele care sunt disponibile in prezent pe piata.

HDD-urile conventionale pot inmagazina informatii folosind particule magnetice in miniatura distribuite aleatoriu, mai multe zeci de particule reprezentand 1 bit de date. Densitatea mare de stocare a noii metode prezentata de cercetatori devine realitate odata cu structurarea par ticulelor in grupuri mici, fiecare reprezentand 1 bit.

Specialistii Institutului de Inginerie ai Cercetare a Materialelor (IMRE), care au lucrat in colaborare cu Universitatea Nationala din Singapore si cu Institutul pentru Stocarea Datelor, au comparat noul proces de stocare a datelor cu o activitate banala: "E ca si cum v-ati impacheta hainele in valiza atunci cand vreti sa plecati in calatorie. Cu cat le impachetati mai ordonat, cu atat puteti transporta mai multe".

De 6 ori mai mult e inca... putin. Cercetarile continua

Pana in prezent, ordonarea bitilor nu a fost realizabila pentru ca structurile nu sunt vizibile in mod clar atunci cand sunt imprimate pe film. Aici intervine descoperirea cercetatorilor din Singapore, in conditiile in care structurile nanoscopice pot fi distinse destul de bine dupa adaugarea unei solutii de sare fina (clorura de sodiu).

Lucrurile nu sunt totusi atat de simple precum par. Mai exact, pentru reusita experimentului a fost nevoie de folosirea unui proces de litografiere cu un fascicul electronic de foarte mare rezolutie si care produce strucuri extrem de fine (la nivel nano).

HDD-ul cu sare stocheaza de 6 ori mai multe date!

Chiar daca pana acum cercetatorii din Singapore au reusit sa demonstreze cum un HDD bazat pe noua tehnologie poate inmagazina de sase ori mai mult informatie decat un hard-disk de generatie actuala, se pare ca ei nu se vor opri la acest nivel cu cercetarile.

Bazandu-se pe modelul descoperit recent, oamenii de stiinta studiaza acum posibilitate extinderii si mai mult a capacitatii de stocare a datelor. Pe de alta parte, chiar daca modelul este o reusita totala, bazata pe cele mai pragmatice argumente stiintifice, se pare ca nu vom vedea prea curand pe piata noua generatie de HDD-uri "cu sare".

Seful echipe de cercetatori de la Institutul din Singapore, Joel Yang, nu se hazardeaza cu estimarile. Omul de stiinta spune ca industria va gata sa adopte noul procesul de structurare a bitilor nu mai devreme de 2016.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google