Aparatul meu foto : Canon A530
De aproape 2 ani si jumatate folosesc un aparat foto model Canon A540. Pe vremea aceea costa putin daca ma gandesc ca tocmai s-au scos acele taxe vamale care le incadrau in nu stiu ce categorie de produse, de lux parca... acum mi se pare ca am dat prea mult daca tin cont de faptul ca as cumpara 4 aparate foto, model identic, si acest aspect ma determina sa am retineri acum in a ma aventura sa achizitionez un nou aparat foto cu performante superioare mai ales ca cel de acum isi face treaba inca...
Dar sa trec peste aceasta nostalgie si sa va impartasesc experienta mea in materie legat de acest model, nu inainte de a cita pe scurt cateva dintre caracteristicile sale :
PowerShot A530 ofera sensibilitate ISO 800 pentru a putea beneficia de fotografii fara blit o perioada mai mare. Adaugam senzorul de 5 megapixeli si 4x zoom optic si obtinem un aparat foto compact care are foarte multe de oferit la un pret accesibil.
Senzorul de 5 megapixeli din dotarea lui PowerShot A530 permite surprinderea cu acuratete a detaliilor dar si a unor imagini de mari dimensiuni, care pot fi editate ulterior cu usurinta. Obiectivul este capabil de 4x zoom optic ceea ce confera flexibilitate fara a face rabat de la calitate.
Faimosul procesor de imagine DIGIC II controleaza toate functiile camerei si procesele de imagine: pe de o parte imbunatateste contrastul, mareste luminozitatea, creste naturaletea culorilor, micsorand, pe de alta parte, timpul de raspuns si consumul de energie. Imaginile pot fi realizate si in format widescreen 16:9 astfel ca vizualizarea lor pe un televizor sau monitor widescreen se va transforma intr-o adevarata experienta multimedia.
Cele 17 moduri de fotografiere predefinite te vor ajuta sa realizezi imagini perfecte in orice conditii de lumina, in timp ce tehnologia My Colors va ajusta automat nuantele de culoare in functie de situatie. Cu sensibilitatea ISO 800 selectata, PowerShot A530 poate fotografia interioare sau spatii intunecate fara a utiliza blitul si, de asemenea, poate realiza insantanee la viteze mari, eliminand efectul de ceata.
A530 poate realiza filme cu sunet in format VGA, singura limita fiind capacitatea de stocare a cardului de memorie; atat filmele cat si imaginile pot fi transferate usor si rapid pe calculator prin intermediul conexiunii USB 2.0 iar portul PictBridge permite imprimarea directa a fotografiilor in doar cateva secunde, fara a mai avea nevoie de un PC.
In timp, si ma pot lauda cu peste 10.000 de fotografii realizate cu acest aparat, desi in mare parte exigentele mele sunt satisfacute am observat unele neajunsuri pe care cred ca trebuie sa le luati in seama inainte de a face o achizitie :
- primul lucru negativ pe care l-am descoperit a fost acela ca blitz-ul la acest model are o perioada destul de mare de incarcare;
- daca lumina nu este destul de puternica fotografiile ies incetosate; solutia pe care am gasit-o pentru spatiile interioare este blitz-ul, dar pentru spatiile exterioare in astfel de conditii doar setarile manuale te mai salveaza si aceasta daca stii ce si cum sa reglezi;
- lipsa unui stabilizator optic combinat cu zoom-ul optic conduce iarasi la rezultate nesatisfacatoare si fie alegi un trepied, fie nu mai bei cafea ca sa nu-ti mai tremure mana (insesizabil cu ochiul liber. sesizabil cand folosesti aparatul foto);
- efectul de ochi rosii apare uneori fara motiv chiar si atunci cand ai setarile corespunzatoare; ce-i drept se intampla destul de rar, dar nu am gasit o explicatie sau o solutie pentru aceasta;
Aparatul nu vine cu acumulator propriu ci foloseste baterii AAA sau acumulatori Ni-MH reincarcabili. Daca aveti posibilitatea optati pentru aparate foto cu acumulator Li - Ion sau Li - Polymer incorporat, iar daca mergeti pe ideea bateriilor alcaline (acumulatori Ni-MH) alegeti acumulatori de minim 2.500 mAh si un incarcator pentru incarcare rapida (la mine acesti acumulatori m-au tinut circa 2 ani dupa care au inceput sa se corodeze si sa nu mai poti face cu ei desi erau proaspat incarcati decat 15 - 25 de fotografii).
O mare atentie trebuie acordata cardului de memoriei SD pe care stocati fotografiile : nu as recomanda mai mult de 1 GB pentru acest model. Eu am avut neplacerea sa folosesc pentru un concediu un card de 2 GB si la intoarcere a trebuit sa astept mai bine de o ora sa le copieze pe hard-disk-ul calculatorului.
|