Avatar nu este ANTI-FUMAT

de Mina Hutterer | 4 ianuarie 2010

Stanton Glantz, directorul Centrului pentru controlul consumului de tutun din cadrul Universitatii California, a anuntat ca va initia in cadrul proiectului "Smoke Free Movies", campanie informala care va semnaliza mesajul pro-fumat al thriller-ului science fiction Avatar.

"O scena in care personajul este ipostaziat fumand este ca si cum cineva pune plutoniu in rezervorul de apa", a spus Glantz facand referire la scena in care cercetatoarea interpretata de actrita Sigourney Weaver savureaza o tigara in timp ce lucreaza la proiectul de salvare a Pandorei. De asemenea, platforma online Scenesmoking.org, care monitorizeaza referirile la tutun din filme sau diverse mentionari legate de acest subiect, a acordat filmului o nota in propriul sistem: distinctia depreciativa "Black Lung".

"Avatar" nu este singurul film "recompensat" cu distinctia parodica. Productii precum "Sherlock Holmes" si "The Blind Side", "Did You Hear About the Morgans?" sau "The Fantastic Mr. Fox" au primit acelasi titlu onorific. Intr-o scrisoare de raspuns la aceste acuzatii, regizorul James Cameron a declarat ca nu a intentionat ca personajul Grace Augustine, interpretat de Weaver, sa fie un model aspirational pentru adolescenti.

"Este nepoliticoasa, injura, bea si fumeaza", a spus Cameron. "Prin comportamentul personajului, am incercat sa trasam anumite trasaturi caracteriale, printre care si indiferenta lui Grace pentru trupul sau uman si afinitatea sa pentru trupul folosit ca avatar", a explicat el.

Regizorul a mai precizat ca nu crede in ideea dogmatica conform careia in filme oamenii nu ar trebui sa fumeze. "Filmele ar trebui sa reflecte realitatea. Daca este ok ca oamenii sa minta, sa insele, sa fure si sa ucida in filme, cine poate invoca o inconsistenta morala cand vine vorba despre fumat?", a adaugat Cameron, care a mai precizat ca, personal, considera fumatul un obicei insuportabil.

Sursa: Mediafax

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google